본문바로가기

자료 카테고리

검색결과

검색결과 (전체 1건)

검색결과제한

열기
기사명/저자명
건자두 제품의 보충이 식이섬유 섭취량 및 변비증상에 미치는 영향 / 한영희 ; 연미영 ; 현태선
발행사항
서울 : 대한지역사회영양학회, 2008.06.30
수록지명
대한지역사회영양학회지. 제13권 제3호 (2008년 6월), pp.426-438
자료실
[서울 본관] 정기간행물실(524호)  도서위치안내(서울 본관)
외부기관 원문
외부기관 원문
제어번호
KINX2008109000
원문
외부기관 원문
KISTI
미리보기

목차보기더보기

목차

건자두 제품의 보충이 식이섬유 섭취량 및 변비증상에 미치는 영향 / 한영희 ; 연미영 ; 현태선 1

Abstract 1

서론 1

조사 대상 및 방법 2

1. 연구대상자 및 기간 2

2. 연구내용 및 방법 2

1) 건자두 제품의 제공 2

2) 조사내용 및 일정 3

3) 설문지 구성 3

4) 식이섭취조사 3

3. 자료 분석 3

결과 3

1. 일반적 특성 3

2. 배변습관 4

3. 식습관 및 건강관련 습관 5

4. 1일 평균 열량 및 영양소 섭취량 6

5. 변비에 대한 인식과 변비증상 완화를 위한 노력 6

6. 건자두 제품 보충 후 식이섬유와 수분 섭취량의 변화 7

7. 건자두 제품 보충 후 변비증상의 변화 9

고찰 10

요약 및 결론 11

감사의 글 12

참고문헌 12

초록보기 더보기

The purpose of this study was to examine bowel habits, dietary habits, and nutrient intake of constipated adults, and the effects of prune products on relieving constipation symptoms. Fifty one adults with self-reported constipation (mean age 23 years, range 19-41 years, 10 males and 41 females) participated in this study. After a baseline survey on bowel habits and dietary habits, participants were asked to consume at least 50g of prune and 200ml of prune juice per day during a 4-week period in addition to usual diet. Nutrient intake was estimated by a 24 hour recall at the baseline and once every week by diet records during the intervention. Data were analyzed after classifying the subjects into mild constipation group and severe constipation group by the severity of the symptoms. During the intervention, the subjects with mild constipation consumed 56g of prunes (about 5.6 fruits) and 200ml of prune juice, and the subjects with severe constipation consumed 59g of prunes (about 5.9 fruits) and 207ml of prune juice. Average intakes of energy, dietary fiber and water of the subjects in the mild constipation and severe constipation group increased during the intervention compared to the baseline. Average dietary fiber intake of the mild constipation and severe constipation groups significantly increased from 12.5g and 11.6g at the baseline to 18.5g and 16.8g after consuming prune products, respectively. These changes were accompanied by an increase in the number of bowel movements, a decrease of defecation time, a change to a softer stool consistency, and a decrease of abdominal pain during defecation. Seventy two subjects answered that prune products were effective to improve their overall constipation symptoms. Our data show that supplementation of prune products is effective to provide energy, dietary fiber and water, and to relieve constipation symptoms for constipated adults.

권호기사보기

권호기사 목록 테이블로 기사명, 저자명, 페이지, 원문, 기사목차 순으로 되어있습니다.
기사명 저자명 페이지 원문 기사목차
초등학교 고학년생의 성별과 영양지식 수준에 따른 식습관, 식품섭취빈도, 식태도 비교 연미영 ;한영희 ;현태선 pp.307-322 원문보기 (음성지원) 다운로드 보기
여대생의 체지방률에 따른 식이섭취와 혈중지질농도, 철분지표 및 항산화능 배현숙 pp.323-333 원문보기 (음성지원) 다운로드 보기
전북지역 일부 중년남성의 체지방률에 따른 영양소 섭취와 혈중지질에 관한 연구 장혜순 pp.334-345 원문보기 (음성지원) 다운로드 보기
한국인의 경제수준에 따른 성별·지역별 식사패턴 비교 :1998, 2001 국민건강영양조사 자료 분석 최지현 ;문현경 pp.346-358 원문보기 (음성지원) 다운로드 보기
여성건강을 위한 식품영양관련 웹 사이트 개발 정아람 ;주나미 pp.359-366 원문보기 (음성지원) 다운로드 보기
여대생의 모유수유 지식 및 태도 조사 이현교 ;송용 ;강남미 pp.367-373 원문보기 (음성지원) 다운로드 보기
백화점 종사자의 식행동과 건강상태에 관한 조사 김혜경 ;김진희 ;박영숙 pp.374-385 원문보기 (음성지원) 다운로드 보기
비만어린이와 정상체중 어린이의 행동 특성에 관한 문헌적 고찰 백설향 pp.386-395 원문보기 (음성지원) 다운로드 보기
병원 급식 식대 급여화에 따른 입원 환자의 급식만족도 조사 황라일 ;권진희 pp.396-404 원문보기 (음성지원) 다운로드 보기
수도권 지역 학교급식소의 위생관리 현황 및 HACCP 시스템 적용 장애요인 연구 김경미 ;이심열 pp.405-417 원문보기 (음성지원) 다운로드 보기
여대생의 골밀도와 식이 및 비식이 요인들 간의 상관성 임지혜 ;배현숙 ;이승민 ;안홍석 pp.418-425 원문보기 (음성지원) 다운로드 보기
건자두 제품의 보충이 식이섬유 섭취량 및 변비증상에 미치는 영향 한영희 ;연미영 ;현태선 pp.426-438 원문보기 (음성지원) 다운로드 보기
건강한 한국 중년 여성에서의 주요 식이패턴과 인구·사회적, 심리적, 신체적 요인 간의 연관성 이승민 ;오아림 ;안홍석 pp.439-452 원문보기 (음성지원) 다운로드 보기

참고문헌 (32건) : 자료제공( 네이버학술정보 )더보기

참고문헌 목록에 대한 테이블로 번호, 참고문헌, 국회도서관 소장유무로 구성되어 있습니다.
번호 참고문헌 국회도서관 소장유무
1 Position of The American Dietetic Association 네이버 미소장
2 Untitled 미소장
3 Dietary behavior and dietary fiber intake of high school girls in Chungbuk area 소장
4 [Effect of ear mushroom (Auricularia) on functional constipation]. 네이버 미소장
5 Untitled 미소장
6 총식이조사를 위한 식품의 소비형태 및 식품섭취량 조사 연구 네이버 미소장
7 Untitled 미소장
8 Annual Changes in the Estimated Dietary Fiber Intake of Korean during 1991~2001 네이버 미소장
9 Untitled 미소장
10 Untitled 미소장
11 Untitled 미소장
12 A Study on the Defecation Pattern and Lifestyle Factors of Female High School and College Students in Gyeonggi Province 소장
13 Effect of Dietary Fiber Supplement on Antidepressant Induced Constipation in depressed inpatients 네이버 미소장
14 Untitled 미소장
15 Untitled 미소장
16 Consumption of prunes as a source of dietary fiber in men with mild hypercholesterolemia. 네이버 미소장
17 Untitled 미소장
18 Effects of Fiber Supplements on Functional Constipation 소장
19 A Population-Based Study on Bowel Habits in a Korean Community: Prevalence of Functional Constipation and Self-Reported Constipation 네이버 미소장
20 Clinical Studies on the Effect of Yogurt Toward the Constipation of Female College Students in Korea 네이버 미소장
21 The Prevalence of Constipation and Dietary Fiber Intake of 3rd Grade High School Girls 소장
22 Untitled 미소장
23 Untitled 미소장
24 변비의 분류와 치료 소장
25 Untitled 미소장
26 Effects of Herb and Fiber - Rich Dietary Supplement on Body Weight, Body Fat, Blood Lipid Fractions and Bowel Habits in Collegians 소장
27 Dietary Habits and Factors Related to Lifestyles in Constipated Female Students 소장
28 Effect of Total Dietary Fiber on Bowel Habit and Bowel Transit in Healthy Subjects 네이버 미소장
29 Untitled 미소장
30 Constipation--an omnipresent symptom: effect of a preparation containing prune concentrate and cascarin. 네이버 미소장
31 Additional Data for the Folate Database for Foods Common in Korea 소장
32 Untitled 미소장

권호기사보기

권호기사 목록 테이블로 기사명, 저자명, 페이지, 원문, 기사목차 순으로 되어있습니다.
기사명 저자명 페이지 원문 기사목차
연속간행물 팝업 열기 연속간행물 팝업 열기