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표제지
목차
I. 서론 7
II. 재료 및 방법 10
1. 세포 및 재료 10
2. 실험동물 10
3. 세포배양 11
4. MTT assay를 통한 cell viability 측정 11
5. DAPI stain을 이용한 apoptotic cell 관찰 11
6. Apoptosis 측정 12
7. Western blot assay 12
8. MDA-MB-231 breast tumor xenograft 13
9. Preparation and administration of resveratrol 13
10. Measurement of tumor size 13
11. TUNEL assay 13
12. Immunohistochemistry 14
13. Hematoxylin & Eosin stain (H&E) 14
14. 통계학적 분석 15
III. 결과 및 고찰 16
1. Resveratrol이 MDA-MB-231 세포의 증식에 미치는 영향 16
2. Resveratrol 처리에 의한 MDA-MB-231 세포의 apoptosis 효과 16
3. Xenograft를 이용하여 이식한 종양에 resveratrol이 미치는 영향 17
4. Resveratrol에 의한 종양억제유전자 p53의 변화 17
5. Resveratrol에 의한 apoptosis 관련 단백질에 미치는 영향 18
6. Resveratrol 처리에 의한 조직병리학적 변화 19
IV. 결론 20
V. References 36
영문초록 41
Fig. 1. The structure of resveratrol (C14H12O3, Molecularweight : 228.24)(이미지참조) 23
Fig. 2. The proliferative inhibition of resveratrol in MDA-MB-231 breast cancer cells. 24
Fig. 3. Effect of resveratrol in MDA-MB-231 cells as assessed DAPI staining and annexin-positive apoptotic cells numbers. 26
Fig. 4. Inhibition of MDA-MB-231 breast tumor growth and increase of apoptosis in MDA-MB-231 breast tumors by resveratrol. 28
Fig. 5. Effect of reaveratrol on p53. 30
Fig. 6. Effect of apoptosis protein by resveratrol. 32
Fig. 7. Histological observation of nude mice treated orally with resveratrol. 34
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