표제지
목차
국문요약 14
Ⅰ. 서론 17
1. 연구 배경 17
2. 연구 목적 23
Ⅱ. 문헌 조사 24
1. 산화적 스트레스와 암 24
가. 활성산소종(ROS)와 활성질소종(RNS) 24
나. 산화 스트레스와 암의 발생 25
다. 항산화제와 암 26
2. 염증 29
가. 염증과 그 기전 29
나. 염증성 장질환 29
3. 암세포의 발암 기전과 항암효과 31
가. 암세포의 세포사멸(apoptosis) 34
나. 암세포의 세포주기(Cell cycle) 억제 메커니즘 35
Ⅲ. 연구방법 37
1. 전처리 방식에 따른 과채주스의 항산화 효과 37
가. 시료 선정 및 제조 37
나. 과채주스의 추출물 제조 41
다. 총 페놀(total polyphenol) 함량 측정 41
라. 총 플라보노이드(total flavonoid) 함량 측정 42
마. DPPH 라디칼 소거활성 측정 42
바. ABTS 라디칼 소거활성 측정 42
2. C57BL/6 마우스에서 AOM/DSS로 유도된 대장암 억제 효과 44
가. 실험동물 준비 및 군 구성 44
나. 마우스 식이 준비 44
다. 시료의 투여 및 대장암 유발 45
라. 실험동물의 체중 변화량 분석 45
마. 대장 길이 및 장기 무게, 종양 개수 측정 45
바. 대장 및 간 조직의 병리학적 검사 46
사. Western Blot을 이용한 조직 내 단백질 발현 측정 48
아. 통계 처리 48
Ⅳ. 결과 50
1. 전처리 방식에 따른 과채주스의 항산화 효과 50
가. Total phenolic 함량 측정 50
나. Total flavonoid 함량 측정 50
다. DPPH radical 소거효과 측정 50
라. ABTS 라디칼 억제 효과 51
2. C57BL/6 마우스에서의 AOM/DSS로 유도된 대장암 억제 효과 56
가. 체중 56
나. 장기무게 56
다. 대장 길이 및 대장 무게/길이 비율 56
라. 대장 조직 내 종양 개수 62
마. 대장 조직의 병리학적 관찰 62
바. Western blot을 이용한 대장 조직 내 단백질 발현 측정 63
Ⅴ. 고찰 73
1. 재료 73
가. 품목 선정 73
나. 유기농 원료 73
다. 부위 (껍질 이용) 74
라. 과채주스의 열처리 효과 75
2. 항산화 효과 81
3. 항암 효과 84
Ⅵ. 결론 89
참고문헌 92
국내 92
국외 101
ABSTRACT 128
Table 1. Fruit and vegetable juice recipe 38
Table 2. Ileal digestibility of starch (%) in relation to processing. 78
Figure 1. Oxidative stress activates numerous major signaling pathways 28
Figure 2. Carcinogenesis phases: initiation, promotion, progression, and metastasis 33
Figure 3. Preparation of fruit and vegetable juice 40
Figure 4. Experimental designs for AOM/DSS-induced colitis associated cancer (CAC) study in C57BL/6 mice 47
Figure 5. Total phenolic compound content in the fruit and vegetable juice 52
Figure 6. Total flavonoid compound content in the fruit and vegetable juice 53
Figure 7. DPPH radical scavenging effects of the fruit and vegetable juice 54
Figure 8. ABTS radical scavenging effects of the fruit and vegetable juice 55
Figure 9. Effects of the fruits and vegetable juice on the change of body weight in C57BL/6 mice with AOM/DSS induced colorectal cancer 58
Figure 10. Effects of the fruits and vegetables juice on the liver, spleen weight per body weight in C57BL/6 mice with AOM/DSS... 59
Figure 11. Effects of the fruits and vegetables juice on the kidney, testis weight per body weight in C57BL/6 mice with... 60
Figure 12. Effects of the fruits and vegetables juices on the colon length in C57BL/6 mice with AOM/DSS induced colorectal cancer 61
Figure 13. Effects of the fruits and vegetables juices on the colon length in C57BL/6 mice with AOM/DSS induced colorectal cancer 64
Figure 14. Effects of the fruits and vegetables juices on the colon tumor numbers in C57BL/6 mice with AOM/DSS induced... 65
Figure 15. Effects of the fruits and vegetables juices of histological observation of colon tissues in C57BL/6 mice with AOM/DSS-induced colitis associated colorectal cancer (H&E staining, x 100) 66
Figure 16. Effects of the fruits and vegetables juices on colon protein expression levels of apoptosis related proteins in C57BL/6 mice with AOM/DSS induced colitis-associated colorectal cancer 68
Figure 17. Effects of the fruits and vegetables juices on colon proteins expression levels of apoptosis related proteins in C57BL/6 mice with AOM/DSS induced colitis-associated colorectal cancer 69
Figure 18. Effects of the fruits and vegetables juices on colon protein expression levels of cell cycle related protein in C57BL/6 mice with AOM/DSS induced colitis-associated colorectal cancer 70
Figure 19. Effects of the fruits and vegetables juices on colon protein expression levels of pro-inflammatory related protein in C57BL/6 mice with AOM/DSS induced colitis-associated colorectal cancer 71
Figure 20. Effects of the fruits and vegetables juices on colon protein expression levels of inflammatory related protein in C57BL/6 mice with AOM/DSS induced colitis-associated colorectal cancer 72