표제지
목차
Ⅰ. 서론 10
Ⅱ. 재료 및 방법 17
1. 재료 17
1.1. 실험재료 17
1.2. 시약 및 기기 18
2. 부아메라 용매분획물의 항산화 활성 및 항균 활성 평가 19
2.1. 시험 용액 제조 19
2.2. 항산화 활성 20
2.3. 항균 활성 22
2.4. 통계 처리 23
3. 미생물 발효에 따른 부아메라의 항산화 활성 및 효소 저해 활성 평가 24
3.1. 시험 용액 제조 24
3.2. 항산화 활성 26
3.3. 효소 저해 활성 28
3.4. 통계 처리 29
Ⅲ. 결과 및 고찰 30
1. 부아메라의 항산화 활성 평가 30
2. 부아메라 용매분획물의 항산화 활성 및 항균 활성 평가 31
2.1. 항산화 활성 31
2.2. 항균 활성 41
3. 미생물 발효에 따른 부아메라의 항산화 활성 및 효소 저해 활성 평가 44
3.1. 사용균주에 따른 부아메라 발효물의 수율 44
3.2. 항산화 활성 45
3.3. 효소 저해 활성 평가 55
Ⅳ. 결론 59
1. 부아메라 용매분획물의 항산화 활성 및 항균 활성 59
2. 미생물 발효에 따른 부아메라의 항산화 활성 및 효소 저해 활성 60
Ⅴ. 참고문헌 62
ABSTRACT 73
Table 1. List of strains used for antimicrobial experiments 23
Table 2. List of strains used for fermentation experiments 25
Table 3. Antoxidant activity of buah merah(Pandanus conoideus) with 50% ethanol extracts 30
Table 4. Total polyphenol contents on various extraction solvents of buah merah(Pandanus conoideus) 32
Table 5. Total flavonoid contents on various extraction solvents of buah merah(Pandanus conoideus) 34
Table 6. FRAP(ferric reducing antioxidant power) value on various extraction solvents of buah merah(Pandanus conoideus) 36
Table 7. IC₅₀ value of DPPH radical scavenging activity on various extraction solvents of buah merah(Pandanus conoideus) 38
Table 8. IC₅₀ value of ABTS radical scavenging activity on various extraction solvents of buah merah(Pandanus conoideus) 40
Table 9. Antibacterial activity of buah merah (Pandanus conoideus) by various microorganisms 43
Table 10. The yields of freeze-dried buah merah(Pandanus conoideus) by microbial fermentation 44
Table 11. Total polyphenol contents of freeze-dried buah merah(Pandanus conoideus) by microbial fermentation 46
Table 12. Total flavonoid contents of freeze-dried buah merah(Pandanus conoideus) by microbial fermentation 48
Table 13. FRAP(ferric reducing antioxidant power) value of freeze-dried buah merah(Pandanus conoideus) by microbial fermentation 50
Table 14. IC₅₀ value of DPPH radical scavenging activity of freeze-dried buah merah(Pandanus conoideus) by microbial fermentation 52
Table 15. IC₅₀ value of ABTS radical scavenging activity of freeze-dried buah merah(Pandanus conoideus) by microbial fermentation 54
Table 16. Inhibition activity of tyrosinase of freeze-dried buah merah(Pandanus conoideus) by microbial fermentation 56
Table 17. Inhibition activity of elastase of freeze-dried buah merah(Pandanus conoideus) by microbial fermentation 58
Fig 1. Buamera's appearance 10
Fig 2. Sample preparation process 17
Fig 3. Solvent fractionation chart of Buah Merah(Pandanus conoideus) 19