표제지
목차
Outline of Korean Culture Program for International Students 2010 5
주한 외국인 유학생과 함께하는 문화체험 프로그램 한국 전통 차와 맛과 멋 8
Lectures 강의 11
The Origin of Korean Tea and the Custom of Tea Drinking / Yeon-ok Sim 13
1. Introduction 15
2. The History of Tea 16
3. The Types of Tea 17
4. Method of Brewing Tea - [Haeng-da_beop] 18
5. The Effect of Tea 19
6. Conclusion 23
한국 차의 유래와 예법 / 심연옥 24
1. 서언 24
2. 차의 역사 24
3. 차의 종류 26
4. 차 우려 내는 법 (행다법) 26
5. 차의 효능 27
6. 맺음말 31
The Characteristics of Korean Tea Culture / Dong-choon Park 33
1. The Characteristic Feature of Tea Tree 35
2. Classifying the Quality of Tea 36
3. The Characteristics of Korean Tea Culture 37
한국 차 문화의 특징 / 박동춘 49
1. 차나무의 특성 49
2. 차품의 분류 49
3. 한국 차 문화의 특성 50
The Components of Tea and its Effects / Yong-un Seok 61
[1] The Components of Tea 64
[2] Effect 68
차의 성분과 효능 / 석용운 73
[1] 차의 성분(成分) 74
[2] 효능(效能) 78
Workshops 체험학습 85
Hand-painting on Ceramic Surfaces / Mi-Kyeong Kim 87
What is hand-painting on ceramic surfaces? 87
Patterns can be applied on either non-fired clay surfaces or on biscuit fired (after the first firing, porous state) surfaces and even on glazed surfaces. 88
Hand-painted Korean Ceramics 88
Technical Possibilities in Hand-painting Korean Ceramics 89
The Process of Hand-painting on Ceramic Surfaces 89
도자기 핸드페인팅 / 김미경 91
도자기 핸드페인팅이란 91
상회, 하회 기법의 특강 92
한국의 도자기 핸드페인팅 92
한국의 도자기 핸드페인팅 기술적범위 93
도자기 핸드페인팅 작업과정 93
Appendix 부록 : Contact information 참가자 및 관계기관 연락처 95
판권기 102