본 연구는 포털 사이트 POI 콘텐츠 속성이 호감도, 만족도, 방문 의도에 미치는 영향을 분석하여, 포털 사이트 POI 콘텐츠를 어떻게 활용해야 하는지 그 방법을 찾는 것에 목적이 있으며, 외식 업체에서 포털 사이트 POI 콘텐츠를 활용한 전략적인 마케팅 방법을 제안하려 한다. 본 연구에서는 포털 사이트 POI 콘텐츠를 활용한 경험이 있는 300명을 대상으로 설문을 실시하였다. 선행연구를 통해 포털 사이트 POI 콘텐츠 속성을 정확성, 전문성, 심미성, 최신성으로 구분하였다. 연구 가설의 검증방법으로 단일 회귀분석, 다중 회귀분석을 실시해 변수 간의 관계를 확인하였다. 핵심 연구결과를 정리해보면 첫째, 포털 사이트 POI 콘텐츠 속성이 호감도에 긍정적인 관계로 나타났다. 둘째, 포털 사이트 POI 콘텐츠 속성이 만족도와 긍정적인 관계가 있는 것으로 나타났다. 셋째, 호감도는 만족도에 영향을 미치는 것으로 나타났다. 넷째, 호감도는 방문 의도에 영향을 미치는 것으로 나타났다. 다섯째, 만족도는 방문 의도에 영향을 미치는 것으로 나타났다. 분석 결과를 바탕으로 외식업체에서 고객 방문을 유도하기 위하여 포털 사이트 POI 콘텐츠를 잘 활용하여, 사용자 호감도를 높이고, 이용자가 점포를 방문할 수 있도록 전략적 구성이 필요하다.
In this paper, we propose ways how portal site POI(Point-of-Interest) contents by analyzing the effect of portal site POI contents attributes on favorability, satisfaction, and visit intention, and to propose a strategic marketing plan using portal site POI contents in restaurants. In this study, a survey was conducted on 300 people who had experience using portal site POI contents. Through prior research, the portal site POI contents attributes were classified into accuracy, authority, aesthetics, and currency. To verify the research hypothesis, single regression analysis and multiple regression analysis were conducted to confirm the relationship between variables. To summarize the core research results, first, the portal site POI contents attribute showed a positive relationship with favorability. Second, it was found that the portal site POI contents attribute had a positive relationship with satisfaction. Third, it was found that favorability had an effect on satisfaction. Fourth, it was found that favorability had an effect on the visit intention. Fifth, satisfaction was found to have an effect on the visit intention. Based on the analysis results, in order to induce customer visits in restaurants, it is necessary to make good use of portal site POI contents to increase user favorability and to allow users to visit stores.