본 연구는 지방 전문대학들에서 조리 관련 전공 학생들의 전공 만족도가 학습 몰입, 자기 효능감에 미치는 영향력 여부를 조사하였다. 2022-2학기, 광주‧전남지역 소재 5개 전문대학의 조리 전공 260명의 1학년과 2학년 학생을 대상으로 분석하였다. 자료처리는 SPSS Ver. 25.0을 이용하였다. 신뢰도 산출, t-test, ANOVA, Scheffe test로 사후 검증하였다. 또한, 피어슨 적률상관계수와 다중회귀분석을 시행하였다. 본 연구 결과는 첫째, 지방전문대 조리 관련 전공 만족도에서 학년 간 만족도 차이가 있었다. 둘째, 지방전문대 조리 관련 전공 만족도가 학습 몰입감에 미치는 유의미한 영향이 있었다. 셋째, 지방전문대 조리 관련 전공 만족도가 자기 효능감에 미치는 유의미한 영향이 있었다. 결론적으로 지방전문대 조리관련 학과 재학생 모두 전공 만족도가 학습 몰입과 자기 효능감에 영향을 미치는 것으로 나타났다. 향후, 고등학교 교육과정에서 조리 비전공 신입생들과 학기 중 아르바이트로 전공 수업에 미진한 학생들에 대한 학습 몰입감과 자기 효능감을 높이는 교육 방안에 관한 후속 연구를 제언한다.
This study investigated the influence of major satisfaction on learning flow and self-efficacy of students majoring in culinary arts at local junior colleges. In the 2022-2 semester, 260 freshmen and sophomore college students majoring in culinary from five junior colleges in the Gwangju and Jeonnam regions were analyzed. For data processing, SPSS Ver. 25.0 was used. The data is used to measure reliability by Cronbach's α, t-test, ANOVA, Pearson's correlation coefficient, and multiple regression analysis. The results of this study are as follows : First, there was a difference in satisfaction between freshmen and sophomores in major satisfaction with cooking related departments at local junior colleges. Second, there was a significant effect of satisfaction with cooking-related majors at local junior colleges on learning immersion. Third, there was a significant effect of satisfaction with cooking-related majors at local junior colleges on self-efficacy. In conclusion, it was found that major satisfaction affects learning immersion and self-efficacy for both students enrolled in cooking-related departments at local junior colleges. In the future, we suggest follow-up research on educational measures to increase learning immersion and self-efficacy for students who are not majoring in cooking in the high school curriculum and students who are insufficient in major classes due to part-time jobs during the semester.