본 연구는 빠르게 성장하고 있는 국내 수제맥주시장의 물류분야에 관한 논문으로 수제맥주 공급체인에서 물류기능요인의 우선순위를 분석하여 수제맥주 공급체인의 개선에 활용할 수 있는 자료를 제시하고자 한다. 수제맥주 제조업체, 유통업체, 수입업체 등의 업계종사자와 전문가를 대상으로 설문조사와 AHP 방법론을 이용하여 분석을 진행하였다. 공급체인을 제조업체, 도매업체, 소매업체로 분류하고 수송, 보관, 하역, 포장, 정보 등 5가지 물류기능요인의 중요도를 분석한 결과 소매업체의 보관기능(0.454)이 가장 높게 나타났으며 환산가중치를 적용한 결과 소매업체의 보관기능(0.165), 제조업체의 보관기능(0.133), 도매업체의 보관기능(0.116) 순으로 나타났다.
This research is a paper on the logistics field of the craft beer market, which is growing fast but has no related research, and I would like to analyze the priority of the logistics function factors in the craft beer supply chain and present data that can be used for the improvement of the craft beer supply chain. The analysis was conducted by applying a survey and AHP methodology to experts from craft beer manufacturers, distributors and importers. As a result of classifying supply chains as manufacturers, wholesalers, and retailers and analyzing the importance of each of the five logistics function factors, the storage function of retailers(0.454) was the highest, and the results of applying the conversion weight showed that the storage functions of retailers(0.165) followed by the storage functions of manufacturers(0.133) and the storage functions of wholesalers(0.116).