표제지
초록
Abstract
목차
1. 서론 16
1.1. 당류의 정의와 역할 16
1.2. 당류의 과잉섭취 우려 17
1.3. 당류 섭취량 관리현황 18
1.4. 설탕 무첨가·무가당 표시기준 신설 21
1.5. 국내 과일·채소류 음료시장 트렌드 25
1.6. 연구배경 및 필요성 26
2. 본론 28
2.1. 재료 및 방법 28
2.1.1. 분석시료 28
2.1.2. 표준품 및 시약 28
2.1.3. 표준용액의 조제 32
2.1.4. 분석기기 및 조건 32
2.1.5. 시험용액의 조제 35
2.2. 결과 37
2.2.1. 결과의 정확성 37
2.2.2. 통계분석 39
2.2.3. 100g 당 당류 분석결과 41
2.2.4. 배합비 적용 당류 분석결과 44
2.2.5. 효소활성여부 분석결과 49
3. 결론 54
참고문헌 58
표 1. Sugar definition and classification 20
표 2. Labeling standards of Non added sugars 23
표 3. Food type and Specifications 29
표 4. HPLC operation conditions for sugars analysis 34
표 5. Results of certificated reference material analysis 38
표 6. Results of Recovery test, LOD, LOQ 40
표 7. Sugar contents of Fruit and Vegetable Juice products 42
표 8. Sugar results after applying Specifications 46
표 9. Sugar verification results for Sucrase enzyme activity 50
그림 1. 식품안전나라 식품표시광고 정보 [설탕무첨가, 무가당 표시 관련 Q&A] 24
그림 2. Molecular structure of sugars 31
그림 3. HPLC chromatogram of sugars 33
그림 4. Flow chart for sugars analysis 36
그림 5. Comparison between theoretical and results of sugar content 48
그림 6. Sugar verification results for Sucrase enzyme activity of A2-1 52
그림 7. Sugar verification results for Sucrase enzyme activity of A1-3 53