표제지
목차
논문개요 10
제1장 서론 12
제2장 실험 재료 및 방법 15
제1절 플라즈마 활성수, 초음파 처리를 통한 양파, 로메인 상추에서의 식중독균 제어 15
제1항 식중독균 확보 및 균주 배양 15
제2항 식품 샘플 준비 및 접종 15
제3항 플라즈마 활성수 처리 16
제4항 초음파 처리 18
제5항 균수 측정 18
제6항 식품 품질 측정 19
제7항 통계 처리 20
제2절 플라즈마 활성수, 초음파 처리를 통한 Ready-to-eat 델리햄에서의 식중독균 제어 21
제1항 식중독균 확보 및 균주 배양 21
제2항 식품 샘플 준비 및 접종 21
제3항 pH 세분화를 통한 플라즈마 활성수 처리 22
제4항 초음파 처리 22
제5항 균수 측정 23
제6항 식품 품질 측정 23
제7항 pH별 플라즈마 활성수의 특성 분석 24
제8항 병원성 미생물 세포막 손상도 측정 24
제9항 병원성 미생물 DNA 손상도 측정 25
제10항 병원성 미생물 Catalase 활성도 측정 26
제11항 통계 처리 27
제3장 결과 및 고찰 28
제1절 플라즈마 활성수, 초음파 처리를 통한 양파, 로메인 상추에서의 식중독균 제어 28
제1항 균수 측정 28
제2항 식품 품질 측정 34
제2절 플라즈마 활성수, 초음파 처리를 통한 Ready-to-eat 델리 햄에서의 식중독균 제어 38
제1항 균수 측정 38
제2항 식품 품질 측정 42
제3항 pH별 플라즈마 활성수 특성 분석 44
제4항 메커니즘 분석 결과 46
제4장 결론 50
참고문헌 51
Abstract 54
Table 1. L*, a*, b* and hardnes s values of romaine lettuce and white onion treated with US and PAW 35
Table 2. Total phenolic contents of romaine lettuce and white onion treated with US and PAW 36
Table 3. DPPH radical scavenging activity of romaine lettuce and white onion treated with US and PAW 37
Table 4. Survival of S. Typhimurium on deli meat treated with US and PAW 40
Table 5. Survival of E. coli O157:H7 on deli meat treated with US and PAW 41
Table 6. L*, a*, b* and hardness values of deli meat treated with US and PAW 43
Table 7. Oxidation Reduction Poteintial (ORP) values and reactive nitrogen species values of PAW 45
Table 8. PI uptake values after treatments 48
Table 9. DNA damage values after treatments 48
Table 10. Catalase activity values after the combination treatment with US and PAW 49
Fig. 1. SDBD cold plasma system at Kyonggi University (Suwon, Korea) 17
Fig. 2. Survival curves of Salmonella Typhimurium on romaine lettuce treated with US (●), PAW (○) and US + PAW (▼). The error bars indicate standard... 30
Fig. 3. Survival curves of Listeria monocytogenes on romaine lettuce treated with US (●), PAW (○) and US + PAW (▼). The error bars indicate standard... 31
Fig. 4. Survival curves of Salmonella Typhimurium on white onion treated with US (●), PAW (○) and US + PAW (▼). The error bars indicate standard... 32
Fig. 5. Survival curves of Listeria monocytogenes on white onion treated with US (●), PAW (○) and US + PAW (▼). The error bars indicate standard... 33