표제지
목차
Ⅰ. 서론 9
1. 연구의 필요성 9
1) 국민건강 9
2) 건강식품 및 음료시장 동향 11
3) 차 음료 시장의 동향 12
4) 약선차의 개발 필요성 13
2. 연구 목적 16
Ⅱ. 이론적 배경 18
1. 약선에 대한 문헌적 고찰 18
1) 약선의 개념 18
2) 중국 약선의 역사 18
3) 우리나라 약선의 역사 20
2. 약선차에 대한 문헌적 고찰 24
1) 약선차의 개념과 정의 24
2) 차의 기원과 변천 24
3. 약선차의 기능과 활용범위 - 예방, 치료, 회복 27
4. 작두콩 29
5. 항산화 32
1) 항산화 32
2) Polyphenol 35
3) Flavonoid 35
Ⅲ. 연구방법 37
1. 약선차 개발 37
1) 약선차 개발 37
2) 재료선정 37
3) 약선설계와 평가 37
4) 재료 배합 43
5) 재료구입 46
6) 제조방법 46
7) 기호도 조사 47
2. 기능성 평가 48
1) 실험재료 48
2) 실험방법 48
Ⅳ. 연구결과 52
1. 작두콩약선차 개발 52
1) 약선차 재료 52
2) 이안평가 56
3) 기호도 조사 64
2. 기능성 평가 66
1) 항산화 분석 66
2) 항산화 능력 분석 67
3) 수산기 소거 활성 분석 69
Ⅴ. 요약 및 결론 71
Ⅵ. 참고문헌 73
초록 89
Abstract 91
Table 1. Ingredients of Sword bean Yaksun Tea 39
Table 2. Food character and numerical range of Yaksun 41
Table 3. Taste value of Boncho 43
Table 4. Character value of Boncho 43
Table 5. Mixing ratio for Sword bean Yaksun Tea type A 44
Table 6. Mixing ratio for Sword bean Yaksun Tea type B 44
Table 7. Mixing ratio for Sword bean Yaksun Tea type C 45
Table 8. Mixing ratio for Sword bean Yaksun Tea type D 45
Table 9. Mixing ratio for Sword bean Yaksun Tea type E 46
Table 10. Lee-Ahn evaluation of Sword bean Tea 59
Table 11. Classification of Sword bean Yaksun Tea type A effects in Lee-Ahn evaluation 59
Table 12. Classification of Sword bean Yaksun Tea type B effects in Lee-Ahn evaluation 60
Table 13. Classification of Sword bean Yaksun Tea type C effects in Lee-Ahn evaluation 61
Table 14. Classification of Sword bean Yaksun Tea type D effects in Lee-Ahn evaluation 62
Table 15. Classification of Sword bean Yaksun Tea type E effects in Lee-Ahn evaluation 63
Table 16. Sensory evaluation of Sword bean Yaksun Tea 64
Table 17. Total polyphenol and total flavonoid contents of CE and CE mixture. 66
Table 18. DPPH and ABTS radical scavenging activity of CE and CE mixture. 67
Table 19. Result of reduction power according to concentration 68
Table 20. Results of hydroxyl radical scavenging activity on the ability 70
Fig. 1. Percentage of the elderly population aged 65 or older by gender (2022) 9
Fig. 2. Changes in the cause of death ranking (2011 - 2021) 10
Fig. 3. Health Functional Food Production Status (2012 - 2021) 11
Fig. 4. Sensory evaluation of Sword bean Yaksun Tea 65
Fig. 5. Reducing power assay of CE and CE mixture 68
Fig. 6. Hydroxyl radical scavenging activity of CE and CE mixture 69