표제지
목차
국문초록 15
CHAPTER I. Introduction 17
CHAPTER II. A Study on the Effectiveness of Red Sword bean Extract on Skin-whitening and Anti-wrinkle in Functional Cosmetics for Skin Care 27
2-1. Introduction 28
2-2. Experimental 31
2-2-1. 재료 31
2-2-2. 적작두콩 추출조건 31
2-2-3. 적작두콩 추출물의 색차계 측정 31
2-2-4. 적작두콩 추출물에 대한 유효 성분 분석 32
2-2-5. 적작두콩 추출물에 대한 폴리페놀 및 플라보노이드 함량 분석 32
2-2-6. 적작두콩 추출물에 대한 항산화 효능 분석 33
2-2-7. 적작두콩 추출물의 Tyrosinase 저해 활성 분석 34
2-2-8. 적작두콩 추출물의 Collagenase 저해 활성 분석 34
2-2-9. MTT assay에 의한 세포 생존율 분석 35
2-3. Results and discussion 37
2-3-1. 적작두콩 추출물 수득률 분석 결과 37
2-3-2. 적작두콩 추출물의 색차계 측정 분석 결과 39
2-3-3. 적작두콩 추출물에 대한 유효 활성성분 분석결과 42
2-3-4. 적작두콩 추출물에 대한 폴리페놀 및 플라보노이드 함량 분석결과 51
2-3-5. 적작두콩 추출물에 대한 항산화 효과 분석 결과 55
2-3-6. 적작두콩 추출물의 Tyrosinase 저해 활성 분석 결과 61
2-3-7. 적작두콩 추출물의 Collagenase 저해 활성 분석 결과 63
2-3-8. 적작두콩 추출물의 세포독성 MTT assay 분석 결과 65
2-4. Conclusion 68
CHAPTER III. A study on the Anti-obesity effect of Sword bean Hydrothermal Extract 70
3-1. Introduction 71
3-2. Experimental 74
3-2-1. 재료 74
3-2-2. 백작두콩 추출조건 74
3-2-3. 백작두콩 추출물 색차계 분석 74
3-2-4. 백작두콩 추출물에 대한 유효 성분 분석 75
3-2-5. 백작두콩 추출물에 대한 폴리페놀 및 플라보노이드 함량 분석 75
3-2-6. 백작두콩 추출물에 대한 항산화 효능 분석 76
3-2-7. 백작두콩 추출물의 Tyrosinase 저해 활성 분석 77
3-2-8. 백작두콩 추출물의 Collagenase 저해 활성 분석 77
3-2-9. 적·백작두콩 추출물의 α-glucosidase 저해 활성 분석 78
3-2-10. 적·백작두콩 추출물의 Lipase 저해 활성 분석 78
3-3. Results and discussion 79
3-3-1. 백작두콩 추출물 수득률 분석 결과 79
3-3-2. 백작두콩 추출물의 색차계 분석결과 81
3-3-3. 백작두콩 추출물에 대한 유효 활성성분 분석결과 83
3-3-4. 백작두콩 추출물에 대한 폴리페놀 및 플라보노이드 함량 분석 결과 92
3-3-5. 백작두콩 추출물에 대한 항산화 효능 분석 결과 95
3-3-6. 백작두콩 추출물의 Tyrosinase 저해 활성 분석 결과 101
3-3-7. 백작두콩 추출물의 Collagenase 저해 활성 분석 결과 103
3-3-8. 적·백 작두콩 추출물의 α-glucosidase 저해 활성 분석 결과 105
3-3-9. 적·백 작두콩 추출물의 Lipase 저해 활성 분석 결과 107
3-4. Conclusion 109
References 111
ABSTRACT 118
Table. 2-1. The yield table for RSBE 38
Table. 2-2. Colorimetric results table of RSBE 40
Table. 2-3. GC-MS chromatogram profile of 20% ethanol RSBE 46
Table. 2-4. GC-MS chromatogram profile of 50% ethanol RSBE 47
Table. 2-5. GC-MS chromatogram profile of 80% ethanol RSBE 48
Table. 2-6. Confirmation of GC-MS active ingredient analysis results 50
Table. 2-7. Polyphenol and flavonoid content level 52
Table. 3-1. The yield table for WSBE 80
Table. 3-2. Colorimetric results table of WSBE 82
Table. 3-3. GC-MS chromatogram profile of 20% ethanol WSBE 87
Table. 3-4. GC-MS chromatogram profile of 50% ethanol WSBE 88
Table. 3-5. GC-MS chromatogram profile of 80% ethanol WSBE 89
Table. 3-6. Confirmation of GC-MS active ingredient analysis results 91
Table. 3-7. Polyphenol and Flavonoid content level 93
Figure. 1-1. Melanogenesis pathway. 20
Figure. 1-2. Reaction structure of Collagenase. 21
Figure. 1-3. Reaction structure of α-glucosidase. 25
Figure. 1-4. Reaction structure of Lipas. 26
Figure. 2-1. RSBE. 41
Figure. 2-2. GC-MS chromatogram of 20% ethanol RSBE. 43
Figure. 2-3. GC-MS chromatogram of 50% ethanol RSBE. 44
Figure. 2-4. GC-MS chromatogram of 80% ethanol RSBE. 45
Figure. 2-5. Polyphenol levels comparison. 53
Figure. 2-6. Flavonoid levels comparison. 54
Figure. 2-7. Ascorbic acid antioxidant experiment result graph. 56
Figure. 2-8. 20% ethanol RSBE antioxidant experiment result graph. 57
Figure. 2-9. 50% ethanol RSBE antioxidant experiment result graph. 58
Figure. 2-10. 80% ethanol RSBE antioxidant experiment result graph. 59
Figure. 2-11. Comparison of the low rate of RSBE by ethanol ratio. 60
Figure. 2-12. Effect of RSBE on tyrosinase inhibitory activity. 62
Figure. 2-13. Effect of RSBE on collagenase inhibitory activity. 64
Figure. 2-14. Cell viability of RSBE on B16F1 cells. 66
Figure. 2-15. Cell viability of RSBE on CCD-986SK cells. 67
Figure. 3-1. GC-MS chromatogram of 20% ethanol WSBE. 84
Figure. 3-2. GC-MS chromatogram of 50% ethanol WSBE. 85
Figure. 3-3. GC-MS chromatogram of 80% ethanol WSBE 86
Figure. 3-4. Polyphenol levels comparison. 94
Figure. 3-5. Ascorbic acid antioxidant experiment result graph. 96
Figure. 3-6. 20% ethanol WSBE antioxidant experiment result graph. 97
Figure. 3-7. 50% ethanol WSBE antioxidant experiment result graph. 98
Figure. 3-8. 80% ethanol WSBE antioxidant experiment result graph. 99
Figure. 3-9. Comparison of the low rate of WSBE by ethanol ratio. 100
Figure. 3-10. Effect of WSBE on tyrosinase inhibitory activity. 102
Figure. 3-11. Effect of WSBE on collagenase inhibitory activity. 104
Figure. 3-12. Effect of sword bean extracts on α-glucosidase inhibitory activity. 106
Figure. 3-13. Effect of sword bean extracts on Lipase inhibitory activity. 108