표제지
국문초록
목차
I. 서론 11
II. 연구 방법 13
1. 연구대상자 선정 13
2. 연구내용 및 방법 14
1) 우유와 두유의 섭취 행태 분석 14
2) 우유와 두유 섭취에 따른 영양상태 비교 분석 14
3. 통계분석 15
III. 연구 결과 및 고찰 16
1. 우유와 두유의 섭취 행태 16
1) 우유와 두유의 주당 섭취 빈도 16
2) 연도별 우유와 두유 섭취상태 19
3) 연령별·성별 우유와 두유의 섭취상태 21
4) 교육수준별 우유와 두유의 섭취상태 24
5) 소득수준별 우유와 두유의 섭취상태 26
6) 거주지역별 우유와 두유의 섭취상태 28
7) 비만도별 우유와 두유의 섭취상태 30
2. 우유와 두유 섭취에 따른 영양상태 비교 32
1) 사회인구학적 특성 비교 32
2) 영양소 섭취량 비교 35
3) 영양상태 비교 42
IV. 요약 및 결론 45
참고문헌 47
Abstract 53
Table 1. The general characteristics of the subjects by intake frequency of milk... 18
Table 2. The number of subjects in year 2012-2016 by milk and soymilk intake frequency 20
Table 3. The number of subjects in age group by milk and soymilk intake frequency 23
Table 4. The number of subjects in the education level by milk and soymilk... 25
Table 5. The number of subjects in household income level by milk and... 27
Table 6. The number of subjects in living area by milk and soymilk intake frequency 29
Table 7. The number of subjects in obesity by milk and soymilk intake frequency 31
Table 8. The general characteristics of the subjects among milk&soy milk... 34
Table 9. The daily intake of energy and nutrients among milk&soy milk... 38
Table 10. The % Dietary Reference Intakes for Koreans(KDRIs) of the subjects... 41
Table 11. The nutritional status of subjects among milk&soy milk non-intake... 44
Figure 1. The flowchart for selection of subjects 13