표제지
목차
LIST OF ABBREVIATIONS 12
ABSTRACT 13
I. 서론 15
II. 연구사 17
A. 대두(Soy bean) 17
1. 대두의 영양소 및 생리활성 화합물 17
2. 대두 단백질 식품 18
B. 근감소증 19
1. 근감소증의 정의 19
2. 근감소증의 임상적 특징 20
3. 근감소증 개선 소재의 연구동향 21
C. 덱사메타손(Dexamethasone) 22
1. 글루코코르티코이드(Glucocorticoid)의 정의 22
2. 덱사메타손의 생체내·외 작용 23
III. 재료 및 방법 24
A. 대두 단백 가수분해물의 생산 24
1. 효소 처리 24
2. SDS-PAGE 26
3. Non-protein nitrogen 측정 26
4. 영양지표 성분 분석 27
B. 세포 실험을 통한 근위축 개선 효과 조사 28
1. 세포 배양 및 분화 28
2. Western blot 28
C. 동물 모델을 이용한 근위축 개선 효과 조사 30
1. 동물 실험 30
2. Western blot 31
D. 통계분석 34
IV. 결과 35
A. 대두 단백 가수분해물의 생산 조건 35
1. 효소 선발 35
2. 영양지표 성분 분석 42
B. 세포 실험 45
1. 대두 단백 가수분해물의 근육합성 증진 효과 45
C. 동물 실험 47
1. 체중 변화 및 사료 효율 47
2. 체성분 분석 50
3. 근육 조직 무게 분석 53
4. 근육 조직의 단백질 합성 56
V. 고찰 58
VI. 결론 62
VII. 참고문헌 64
Table 1. The treatment conditions of enzymatic hydrolysis 25
Table 2. Composition of the experimental diets 33
Table 3. Proximate composition of CSP and SPH 43
Table 4. The amino acid composition of CSP and SPH 44
Table 5. Feed efficiency of rats fed the control diet and experimental diet for... 49
Table 6. DXA body composition of rats fed the control diet and experimental... 51
Table 7. DXA body composition versus protein intake in rats fed the control... 52
Table 8. Muscle tissue weight versus protein intake in rats fed the control... 55
Fig. 1. The design of animal experiment.... 32
Fig. 2. SDS-PAGE analysis of concentrated soy protein hydrolysates(SPH)... 37
Fig. 3. SDS-PAGE analysis of concentrated soy protein hydrolysates(SPH)... 38
Fig. 4. SDS-PAGE analysis of concentrated soy protein hydrolysates(SPH)... 39
Fig. 5. SDS-PAGE analysis of concentrated soy protein hydrolysates(SPH)... 40
Fig. 6. Non-protein nitrogen analysis of concentrated soy protein... 41
Fig. 7. Effect of CSP and SPH on the dexamethasone-induced muscle atrophy... 46
Fig. 8. Comparison of body weights of rats fed the control diet and... 48
Fig. 9. Muscle tissue weights of rats fed the control diet and the experimental... 54
Fig. 10. Effect of SPH on the MyoD expression in GAS of rats fed the... 57