표제지
목차
국문 초록 9
I. 서론 12
II. 연구 대상 및 방법 15
1. 연구설계 및 연구 대상 15
2. 연구내용 18
2.1. 동기강화 면담기법 활용 영양상담 18
2.2. 식생활 조사 21
2.3. 건강상태 및 건강행동 25
2.4. 일반적 특성 26
3. 통계 분석 27
III. 결과 28
1. 일반적 특성 28
2. 체중 상태 31
3. 건강상태 및 건강행동 33
4. 식생활 조사 37
5. 나트륨 및 당류 섭취 조사 40
6. 영양소 섭취량 및 영양소섭취기준 미만 섭취자 분율 43
7. DQI-I 를 활용한 식사 질 평가 45
8. 영양상담 관련 사항 47
IV. 고찰 50
V. 요약 및 결론 55
VI. 참고문헌 58
Abstract 65
VII. 부록 67
Table 1. The General Dietary Guidelines for Koreans 20
Table 2. Scoring of DQI-I 24
Table 3. General characteristics of North Korean refugee participants 29
Table 4. Health status and related factors of North Korean refugee participants 32
Table 5. Health status of North Korean refugee participants 34
Table 6. Health behaviors of North Korean refugee participants 36
Table 7. Dietary behaviors of North Korean refugee participants 38
Table 8. Sodium and sugar intake behaviors of North Korean refugee participants 41
Table 9. Nutrient intake status of North Korean refugee participants 44
Table 10. Dietary Quality Index-International (DQI-I) of North Korean refugee participants 46
Table 11. Readiness status on each item of dietary guidelines for Koreans among North Korean refugee participants 48
Table 12. Nutrition counseling goal practice status in the experimental group 49
Figure 1. Study Design 17
Figure 2. Participants flow 18