표제지
목차
Abstract 10
I. 서론 12
II. 재료 및 실험방법 15
1. 시험균주 15
2. 대상곡물 15
3. 시약 및 배지 16
4. 종국 제조방법 17
5. 종국의 포자수 측정 18
6. 구연산 첨가에 따른 종국 제조 21
7. 종국의 대장균군수 측정 22
8. 종국의 당화력 22
9. 종국의 산도 24
III. 결과 및 고찰 26
1. 배양 시간에 따른 곡물배지 종류별 종국의 포자수 26
2. 구연산 농도에 따른 조 종국의 대장균군수 28
3. 구연산 농도에 따른 조 종국의 포자수 28
4. 구연산 농도에 따른 조 종국의 당화력 29
5. 구연산 농도에 따른 조 종국의 산도 30
IV. 요약 35
V. 참고문헌 38
Fig. 1. Production diagram of e Aspergillus oryzae OF 5-20 mold starter. 20
Fig. 2. Results of e Aspergillus oryzae OF5-20 spore count according to... 27
Fig. 3. Results of coliforms counts in millet sample according to... 31
Fig. 4. Results of e Aspergillus oryzae OF5-20 spore counts in millet... 32
Fig. 5. Results of saccharogenic power in millet sample according to... 33
Fig. 6. Results of acidity in millet sample according to concentration of... 34