표제지
목차
요약 10
I. 문헌고찰 12
1. 김치 12
1.1. 김치의 정의 12
1.2. 김치의 역사 12
1.3. 김치의 분류 13
1.4. 김장문화 23
1.5. 김치의 영양과 기능성 23
1.6. 김치산업과 시장현황 25
1.7. 김치제품의 규격 28
1.8. 김치 코덱스 기준 29
2. 채식문화와 채식김치 30
2.1. 채식주의의 정의 30
2.2. 채식주의의 분류 31
2.3. 비건인증과 채식김치의 현황 33
II. 서론 39
III. 연구방법 42
1. 조사대상 42
2. 조사내용 및 방법 42
3. 통계분석 43
IV. 연구결과 44
1. 조사대상자의 일반특성 44
2. 조사대상자의 채식주의 실천현황 46
3. 조사대상자의 김치제품 구매현황 60
4. 김치제품 소비자의 헬스 프리미엄 채식김치 개발 요구도 67
5. 김치제품 소비자의 내인적 선택속성에 대한 중요도·만족도 분석 77
6. 김치제품 소비자의 외인적 선택속성에 대한 중요도·만족도 분석 81
V. 요약 및 결론 85
ABSTRACT 89
참고문헌 91
부록 99
1. 설문지 99
2. 생명윤리심의위원회승인 108
〈표 1〉김치의 변천 과정 14
〈표 2-1〉김치의 주재료별 분류 16
〈표 2-2〉양념과 재료 사용의 특성 17
〈표 3〉김치의 특징과 종류 19
〈표 4〉계절별 김치의 특징과 종류 21
〈표 5〉국내 김치 소비량 26
〈표 6〉국내김치 산업 규모 27
〈표 7〉채식주의 유형 33
〈표 8〉국내 비건인증 김치제품 현황 36
Table 1. General characteristic of the subject 45
Table 2. Vegetarian diet history of the subject who answered vegetarian 48
Table 3. Self-reported nutritional status and the need for nutritional... 50
Table 4. Self-reported nutritional status and the need for nutritional... 52
Table 5. Kimchi consumption and preparation status of the subject 55
Table 6. Preferred type of Kimchi and fermentation level of the subject 57
Table 7. Awareness of Kimchi making and willingness to participate in education 59
Table 8. Purchasing behaviour on Kimchi product of the subjects 62
Table 9. Satisfaction and reasons of s atisfaction on Kimchi product of the subjects 64
Table 10. Experience of purchasing Kimchi product for vegetarian 66
Table 11. Demands for the development of health premium vegetarian Kimchi 70
Table 12. Demands for the development of health premium vegetarian... 72
Table 13. Demands for the development of health premium vegetarian Ki... 74
Table 14. Demands for the development of health premium vegetarian... 76
Table 15. Importance-Satisfaction Analysis on internal selection attributes... 78
Table 16. Importance-Satisfaction Analysis on external selection attributes... 82
Fig. 1. Importance-Satisfaction Analysis on internal selection attributes of... 79
Fig. 2. Importance-Satisfaction Analysis on external selection attributes of... 83