표제지
목차
국문 요약 7
Abstract 8
I. 서론 10
II. 실험재료 및 성분분석 15
2.1. 실험 재료 15
가. 시료 채집 및 제조 15
2.2. 청피청국장 제조 및 시료 엑스 조제 15
가. 청피청국장 제조 15
나. 청피청국장 엑스의 조제 15
2.3. 성분 분석 15
가. HPLC 분석 15
III. 결과 및 고찰 17
IV. 결론 34
참고문헌 35
Table 1. HPLC gradient conditions of Etoh extract 20
Table 2. The change of flavonoids compounds of Aurantii... 21
Fig. 1. The photograph of Aurantii Immaturi Pericarpium 23
Fig. 2. HPLC profiles of mixed-standards for fermented Aurantii... 24
Fig. 3. HPLC profiles of Aurantii Immaturi Pericarpium extract(AIP) 25
Fig. 4. HPLC profiles of 1 day fermented Aurantii Immaturi... 26
Fig. 5. HPLC profiles of 2 days fermented Aurantii Immaturi... 27
Fig. 6. HPLC profiles of 3 days fermented Aurantii Immaturi... 28
Fig. 7. HPLC profiles of 4 days fermented Aurantii Immaturi... 29
Fig. 8. HPLC profiles of 5 days fermented Aurantii Immaturi... 30
Fig. 9. HPLC profiles of 6 days fermented Aurantii Immaturi... 31
Fig. 10. HPLC profiles of 7 days fermented Aurantii Immaturi... 32
Fig. 11. Comparison of contents of hesperidin and total phenolic... 33