표제지
목차
List of Abbreviations 9
국문초록 10
1. 서론 12
2. 재료 및 방법 16
2.1. 재료 16
2.2. 시약 16
2.3. 기기 16
2.4. 시료 및 추출물 제조 17
2.5. 총 폴리페놀 함량 측정 및 총 플라보노이드 함량 17
2.6. 항산화 활성 18
2.6.1. 전이 금속 이온의 항산화 활성 18
2.6.2. 자유 라디칼 소거 활성 19
2.7. 지표성분 규명 및 분석용 시료 제조 21
2.7.1. 지표성분 규명 21
2.7.2. 분석용 시료 및 표준품 제조 21
2.8. 분석법 밸리데이션 23
2.8.1. HPLC 분석법 최적화 23
2.8.2. 특이성(Specificity) 23
2.8.3. 직선성(Linearity) 24
2.8.4. 검출한계(Limit of detection, LOD) 24
2.8.5. 정량한계(Limit of quantification, LOQ) 24
2.8.6. 정밀성(Precision) 24
2.8.7. 정확성(Accuracy) 25
2.9. 함량평가 25
2.10. 통계처리 25
3. 결과 26
3.1. 추출 수율 26
3.2. 총 폴리페놀 함량 및 총 플라보노이드 함량 27
3.3. 항산화 활성 29
3.3.1. 전이 금속 이온의 항산화 활성 29
3.3.2. 자유 라디칼 소거 활성 30
3.4. 상관관계 35
3.5. 지표성분 규명 40
3.6. 분석법 밸리데이션 45
3.6.1. HPLC 분석법 최적화 45
3.6.2. 특이성 45
3.6.3. 직선성, 검출한계 및 검량한계 48
3.6.4. 정밀성 50
3.6.5. 정확성 및 회수율 측정 53
3.6.6. 안정성 55
3.7. 갈화 추출물의 함량분석 57
4. 결론 59
5. 고찰 61
6. 참고문헌 63
Abstract 72
Table 1. LC/MS ESI parameters 22
Table 2. Yield, total polyphenol contents and total flavonoid contents... 28
Table 3. Antioxidant activity of Puerariae Flos extracts 32
Table 4. Values of RC50(μg/mL) for antioxidant activity of Puerariae...[이미지참조] 34
Table 5. Correlation between polyphenol contents and antioxidants of Puerariae Flos extracts 36
Table 6. LC/MS ESI analysis of flavonoids identified from Puerariae Flos extracts 43
Table 7. HPLC-DAD analysis condition of Compounds 1-6 46
Table 8. Linearity, limit of detection (LOD), and limit of quantitation (LOQ) for six marker compounds 49
Table 9. Precision for six marker compounds 51
Table 10. Repeatability for six marker compounds 52
Table 11. Accuracy for six marker compounds 54
Table 12. Stability for six marker compounds 56
Table 13. Contents for six marker compounds of Puerariae Flos extracts 58
Figure 1. Generation of active oxygen species and active nitrogen... 13
Figure 2. Puerariae Flos 14
Figure 3. Correlation between polyphenol contents and free radical... 37
Figure 4. Correlation between polyphenol contents and transitional... 38
Figure 5. Correlation between free radical scavenging activity and... 39
Figure 6. Structures of isoflavone compounds 1-6 from Puerariae Flos extract 42
Figure 7. HPLC analysis and mass spectrum of Puerariae Flos 100%... 44
Figure 8. HPLC analytical chromatogram. (A) HPLC traces of... 47