표제지
목차
국문초록 11
서론 14
재료 및 방법 16
1. 원료, 균주, 시약 및 기기 16
1-1. 원료 16
1-2. 균주 16
1-3. 시약 16
1-4. 기기 17
2. 복합발효물 제조 17
2-1. 오미자 볶음 처리 17
2-2. 발효 18
3. 성분분석 18
3-1. 이화학적 특성 18
3-2. 5대 영양소 18
3-3. 지방산 19
3-4. 유리 아미노산 19
4. 생리활성물질 분석 19
4-1. 추출물 제조 19
4-2. 총 phenolics 20
4-3. 총 flavonoids 20
4-4. Isoflavone 유도체 20
4-5. Lignan 유도체 21
5. 생리활성 21
5-1. DPPH 라디칼 소거활성 21
5-2. ABTS 라디칼 소거활성 21
5-3. Hydroxyl 라디칼 소거활성 22
5-4. Ferric reducing/antioxidant power 22
5-5. α -Glucosidase 저해활성 23
5-6. Pancreatic-lipase 저해활성 23
6. 항비만 효과 23
6-1. 실험동물 사양 23
6-2. 실험군의 구성, 실험식이 조성 및 시료의 급이량 24
6-3. 식이 섭취량, 식이 효율 및 체중 측정 27
6-4. 실험동물의 처리 27
6-5. 혈청 성분 측정 27
6-6. 간 조직의 지질 성분 측정 28
6-7. 간 조직의 지질과산화물 함량 및 항산화 활성 28
결과 및 고찰 29
1. 파바톤 콩잎 및 오미자 원료 성분분석 29
1-1. 5대 영양소 29
1-2. 지방산 31
1-3. 유리 아미노산 33
1-4. 생리활성물질 분석 35
1-5. 생리활성 38
2. 파바톤 콩잎과 오미자 복합 발효물의 특성 40
2-1. 이화학적 특성 40
2-2. 지방산 42
2-3. 유리 아미노산 44
2-4. 생리활성물질 46
2-5. 생리활성 51
3. 파바톤 콩잎과 오미자 복합 발효물의 항비만 효과 53
3-1. 식이 섭취량, 식이 효율 및 체중 측정 53
3-2. 간, 심장 및 신장 등 조직의 중량 55
3-3. 혈청 성분분석 57
3-4. 간 조직의 지질 성분 분석 62
3-5. 간 조직의 지질과산화물 함량 및 항산화 활성 64
참고문헌 66
ABSTRACT 74
Table 1. Diet compositions in experimental groups 25
Table 2. Compositions of experimental groups and daily dosage of experimental diet 26
Table 3. Comparison of nutritive components of Fabaton soy-leaf and omija 30
Table 4. Comparison of fatty acid contents of Fabaton soy-leaf and omija 32
Table 5. Comparison of free amino acid contents of Fabaton soy-leaf and omija 34
Table 6. Comparison of biological compound contents of Fabaton soy-leaf and omija 37
Table 7. Comparison of biological activities of Fabaton soy-leaf and omija 39
Table 8. Comparison of physicochemical properties and viable cell numbers of... 41
Table 9. Comparison of fatty acid contents of unfermented and fermented mixtures... 43
Table 10. Comparison of free amino acid contents of unfermented and fermented... 45
Table 11. Comparison of biological compound contents of unfermented and fermented... 50
Table 12. Comparison of biological activities of unfermented and fermented mixtures... 52
Table 13. Comparison of body weight, food intake and food efficiency ratio in... 54
Table 14. Comparison of the organ weight of liver, heart, kidney, spleen, testis and epididymal fat in diet-induced obese mice by... 56
Table 15. Comparison of lipid component contents of serum, cardiac risk factor and... 59
Table 16. Comparison of glucose and leptin levels of serum in diet-induced obese... 60
Table 17. Comparison of ALT and AST activities of serum in diet-induced obese mice... 61
Table 18. Comparison of total lipid, triglyceride and total cholesterol contents of liver... 63
Table 19. Comparison of TBARS content and antioxidant activity of liver tissue in... 65
Fig. 1. Typical HPLC chromatograms of isoflavones and lignans in Fabaton soy-leaf... 36
Fig. 2. Typical HPLC chromatograms of isoflavones in unfermented and fermented... 48
Fig. 3. Typical HPLC chromatograms of lignans in unfermented and fermented... 49