표제지
목차
Part 1. 전자혀, 전자코, 그리고 GC-MS 시스템을 이용한 회향의 부위별 관능적 특성 연구 11
I. 서론 12
II. 재료 및 방법 14
1. 실험재료 14
2. 전자혀 분석 14
3. GC/MSD를 이용한 향기성분 분석 14
4. 전자코 분석 15
III. 결과 및 고찰 16
1. 전자혀 분석 16
2. 다변량분석을 통한 맛 성분 패턴 분석 18
3. GC/MSD를 이용한 향기성분 분석 20
4. GC-olfactometry 분석 28
5. 전자코 시스템을 통한 휘발성 향기성분 패턴 분석 30
IV. 인용문헌 32
ABSTRACT 36
국문초록 38
Part 2. 고지방 식이 섭취에 따른 동물모델에서 회향 에센셜 오일의 후각 자극을 통한 호르몬 체계와 대사 증후군 개선에 관한 연구 39
I. 서론 40
II. 재료 및 방법 42
1. 실험재료 42
2. GC/MSD를 이용한 향기성분 분석 42
3. 전자코 분석 42
4. 동물실험 계획 및 윤리위원회 승인 43
5. Dual-energy X-ray absorptiometry(DXA)를 이용한 체성분 분석 43
6. 혈장 바이오마커 분석 44
7. 혈당 측정 44
8. 혈압 측정 44
9. 통계 분석 45
III. 결과 및 고찰 46
1. GC/MSD를 이용한 향기성분 분석 46
2. 전자코 분석 48
3. 실험동물의 물리적 변화 측정 53
4. 장기무게 62
5. 혈장 분석 65
6. 혈당 측정 69
7. 혈압 측정 71
IV. 인용문헌 73
ABSTRACT 77
국문초록 79
Part 3. 고지방 식이로 유도된 동물모델에서 회향 에센셜 오일의 후각 자극을 통한 호르몬 체계와 대사 증후군 개선에 관한 연구 80
I. 서론 81
II. 방법 83
1. 실험재료 83
2. GC/MSD를 이용한 향기성분 분석 83
3. 전자코 분석 83
4. 동물실험 계획 및 윤리위원회 승인 84
5. Dual-energy X-ray absorptiometry(DXA)를 이용한 체성분 분석 84
6. 혈장 바이오마커 분석 85
7. 혈당 측정 85
8. 혈압 측정 85
9. 통계 분석 86
III. 결과 및 고찰 87
1. GC/MSD를 이용한 향기성분 분석 87
2. 전자코 분석 89
3. 실험동물의 물리적 변화 측정 93
4. 장기 무게 103
5. 혈당 측정 106
6. 혈장 분석 108
7. 혈압 측정 113
IV. 인용문헌 115
ABSTRACT 119
국문초록 121
Table 1. Volatile compounds in three kinds of fennel using GC-MS 23
Table 2. Odor active compounds in three kinds of fennel using GC-Olfactometry 29
Table 3. Odor active compounds of fennel essential oil by GC/MS and GC-olfactometry (GC-O) 47
Table 4. Volatile compounds of blood on the inhalation of FEO of rats using electronic nose (E-nose) (Peak area x 10³) 49
Table 5. Changes of growth parameters on FEO inhaled rats 55
Table 6. Changes of organ weights on FEO inhaled rats 64
Table 7. Changes of plasma biomarkers on FEO inhaled rats 68
Table 8. Changes of blood glucose on FEO inhaled rats 70
Table 9. Changes of blood pressure and pulse on FEO inhaled rats 72
Table 10. Odor active compounds of fennel essential oil by GC/MS... 88
Table 11. Volatile compounds of blood on the inhalation of FEO of rats using electronic nose (Peak area x 10³) 90
Table 12. Changes of growth parameters on FEO inhaled rats 96
Table 13. Changes of organ weights on FEO inhaled rats 105
Table 14. Changes of blood glucose on FEO inhaled rats 107
Table 15. Changes of plasma biomarkers on FEO inhaled rats 112
Table 16. Changes of blood pressure and pulse on FEO inhaled rats 114
Fig. 1. Taste profiles in three parts of fennel using electronic tongue. 17
Fig. 2. Discriminant factor analysis of taste patterns in three parts of fennel using electronic tongue. 19
Fig. 3. Discriminant factor analysis of flavor patterns in three parts of fennel using electronic nose. 31
Fig. 4. Discriminant factor analysis of volatile patterns among DW inhaled groups and FEO inhaled groups... 52
Fig. 5. Changes in food intake among groups.... 56
Fig. 6. Changes in body weight among groups.... 57
Fig. 7. Comparisons of body weight gain during the period from 1st to 6th weeks.... 58
Fig. 8. Comparisons of body weight gain during the period from 7th to 12th weeks.... 59
Fig. 9. Comparisons of body weight gain during the period from 1st to 12th weeks.... 60
Fig. 10. Analysis of fat distribution on the rats using dual-energy X-ray absorptiometry(DXA)... 61
Fig. 11. Discriminant factor analysis of volatile patterns among DW inhaled groups and FEO inhaled... 92
Fig. 12. Changes in food intake among groups.... 97
Fig. 13. Changes in body weight among groups.... 98
Fig. 14. Comparisons of body weight gain during the period from 1st to 6th weeks.... 99
Fig. 15. Comparisons of body weight gain during the period from 7th to 12th weeks.... 100
Fig. 16. Comparisons of body weight gain during the period from 1st to 12th weeks.... 101
Fig. 17. Analysis of fat distribution on the rats using dual-energy X-ray absorptiometry(DXA)... 102