표제지
목차
요약 9
I. 서론 11
1. 장내 마이크로바이옴 12
1) 장내 마이크로바이옴의 정의와 개요 12
2) 장내 마이크로바이옴의 다양성 13
3) 장내 마이크로바이옴의 역할 15
4) 장내 마이크로바이옴과 질병 19
2. 프로바이오틱스 20
1) 프로바이오틱스의 정의와 종류 20
2) 프로바이오틱스의 기능 22
3) 프로바이오틱스의 조건 23
3. Lactobacillus 속의 재분류 24
II. 재료 및 방법 27
1. 분변 시료 채취 및 분리 27
2. 분리 균주의 동정 28
1) Genomic DNA 추출 28
2) PCR 증폭 및 정제 29
3) 균주의 염기서열 분석 31
3. 분리 균주의 배양 32
4. 분리균주의 대사체 분석 33
III. 결과 34
1. 분리 균주의 선별 34
2. 분리 균주의 대사체 분석 결과 39
IV. 결론 및 고찰 49
V. 참고문헌 50
Abstract 58
Table 1. 식약처 고시 프로바이오틱스 21
Table 2. 식약처고시형 프로바이오틱스 균주명 26
Table 3. Composition of PCR mixture 29
Table 4. PCR condition 30
Table 5. 식약처고시형 프로바이오틱스 균주의 표준균주 32
Table 6. Operation condition of HPLC for determination of SCFA 33
Table 7. Lactobacillaceae isolated from Korean feces 35
Table 8. MRS broth retention time 40
Table 9. Standard SCFA retention time 40
Table 10. SCFA analysis results of type strain and isolated strains of... 41
Table 11. SCFA analysis results of type strain and isolated strains of... 42
Table 12. SCFA analysis results of type strain and isolated strains of... 43
Table 13. SCFA analysis results of type strain and isolated strains of... 44
Table 14. SCFA analysis results of type strain and isolated strains of... 45
Table 15. SCFA analysis results of type strain and isolated strains of... 46
Table 16. SCFA analysis results of type strain and isolated strains of... 48
Figure 1. Factors shaping the human microbiome development 14
Figure 2. Cumulative number of species described in the genera... 25