표제지
목차
I. 서론 8
II. 재료 및 방법 13
1. 실험 재료 13
1) 재료 13
2) 노니 차 및 노니 덖음차의 제조 13
3) 노니 발효차의 제조 16
4) 시료추출 18
2. 노니 차 및 노니 발효차의 유용성분 분석 18
1) 일반성분 분석 18
2) 무기질 분석 19
3) 총 폴리페놀 함량 측정 21
4) 총 플라보노이드 함량 측정 21
5) 비타민 C 분석 21
3. 노니차 및 노니 발효차 추출물의 항산화 효과 측정 23
1) DPPH radical 소거능 측정 23
2) ABTS radical 소거능 측정 24
3) 통계분석 24
III. 실험결과 및 고찰 25
1. 노니차 및 노니 발효차의 유용성분 분석 25
1) 일반성분 분석 25
2) 무기질 분석 26
3) 총 폴리페놀 함량 측정 27
4) 총 플라보노이드 함량 측정 29
5) 비타민 C 분석 30
2. 노니차, 노니 덖음차 노니 발효차의 항산화 효과 측정 31
1) DPPH radical 소거능에 대한 효과 31
2) ABTS radical 소거능에 대한 효과 34
IV. 결론 36
참고문헌 38
국문초록 44
Abstract 46
Table 1. Operation condition of ICP analysis for minerals. 20
Table 2. Analytical condition of HPLC for the determination of vitamin C. 22
Table 3. Contents of general component in Morinda citrifolia fruits tea,... 26
Table 4. Contents of minerals in Morinda citrifolia fruits tea, roasting and... 27
Table 5. Contents of total polyphenol in Morinda citrifolia fruits tea, roasting... 28
Table 6. Contents of total flavonoid in Morinda citrifolia fruits tea, roasting... 30
Table 7. Contents of vitamin C in Morinda citrifolia fruits tea, roasting and... 31
Fig. 1. Photographs of Morinda citriforia L 9
Fig. 2. The manufacturing process of Morinda citrifolia fruits dried tea. 14
Fig. 3. The manufacturing process of Morinda citrifolia fruits roasted tea. 15
Fig. 4. The manufacturing process of Morinda citrifolia fruits fermented tea. 17
Fig. 5. DPPH free radical scavenging activity of dried noni tea, roasted... 33
Fig. 6. ABTS free radical scavenging activity effect of dried noni tea,... 35