표제지
목차
I. 서론 8
II. 연구사 10
1. 육성·비육돈 사료의 에너지 수준과 성장 10
2. 사료의 아미노산 수준과 성장 11
3. 영양부족과 보상성장 12
4. 육성·비육돈의 영양과 육질 14
III. 고영양 사료 급여가 육성·비육돈의 성장에 미치는 영향 16
1. 서론 16
2. 재료 및 방법 17
3. 결과 20
4. 고찰 20
IV. 저영양 비육돈 사양이 도체 및 돈육 품질에 미치는 영향 23
1. 서론 23
2. 재료 및 방법 24
3. 결과 28
4. 고찰 36
V. 육성돈의 영양 수준이 육성기 및 비육기 성장성적과 육질에 미치는 영향 39
1. 서론 39
2. 재료 및 방법 40
3. 결과 43
4. 고찰 49
VI. 결론 53
VII. 참고문헌 55
국문초록 65
ABSTRACT 68
Table 1. Composition of the experimental diets (as-fed basis) 19
Table 2. Effects of the plane of nutrition on weight gain and carcass... 22
Table 3. Composition of the experimental diets (as-fed basis) 26
Table 4. Growth performance and carcass characteristics of the finishing pigs... 30
Table 5. Physicochemical characteristics of the muscles of the major primals from... 31
Table 6. Sensory quality attributes of the fresh belly and muscles of other... 34
Table 7. Sensory quality attributes of cooked muscles of the loin and ham... 35
Table 8. Energy and lysine concentrations of the experimental diets... 41
Table 9. Effects of the plane of nutrition on growth performance of... 44
Table 10. Performance of the finisher pigs reared on varying planes of nutrition during the grow-finish period 46
Table 11. Physicochemical characteristics of the longissimus dorsi muscle of the pigs reared on varying planes of nutrition 47
Table 12. Sensory quality attributes of the longissius dorsi muscle from pigs reared on varying planes of nutrition 48