표제지
목차
서론 11
PART I. 복분자부산물 급여가 흰 쥐의 장내 미생물 및 면역 조절에 미치는 영향 18
재료 및 방법 19
1. 사료 및 실험동물 사양실험 19
2. DNA 추출 및 Illumina sequencing 19
3. qPCR(Real time quantiative polymerase chain reaction) 20
4. RNA 추출 및 Reverse transcription polymerase chain reaction(RT-PCR) 20
5. 통계분석 21
결과 24
1. 복분자부산물이 흰 쥐의 성장에 미치는 영향 24
2. 복분자부산물이 Th1 및 Treg 면역세포 발달에 미치는 영향 24
3. 복분자부산물이 장내 미생물에 미치는 영향 30
4. 복분자부산물이 장내 유산균에 미치는 영향 34
PART II. 복분자 유래 L.plantarum GBL 16, 17을 이용한 발효 단미사료 급여가 흰 쥐의 장내 미생물 및 면역 조절에 미치는 영향 36
재료 및 방법 37
1. 사료 및 실험동물 사양실험 37
2. DNA 추출 및 Illumina sequencing 38
3. qPCR 38
4. RNA 추출 및 RT-PCR 38
5. 통계분석 39
결과 40
1. 복분자 유래 발효 단미사료가 흰 쥐의 성장에 미치는 영향 40
2. 복분자 유래 발효 단미사료가 Th1 및 Treg 면역세포 발달에 미치는 영향 42
3. 복분자 유래 발효 단미사료가 장내 미생물에 미치는 영향 46
4. 복분자 유래 발효 단미사료가 장내 유산균에 미치는 영향 50
PART III. 복분자 유래 L.plantarum GBL 16, 17을 이용한 발효 단미사료 급여가 돼지의 장내 미생물 및 면역 조절에 미치는 영향 52
재료 및 방법 53
1. 사료 및 실험동물 사양실험 53
2. 혈액성분 분석 53
3. DNA 추출 및 Illumina sequencing 54
4. qPCR 55
5. RNA 추출 및 RT-PCR 55
6. 통계분석 55
결과 57
1. 복분자 유래 발효 단미사료가 돼지의 성장에 미치는 영향 57
2. 복분자 유래 발효 단미사료가 돼지의 혈액 성분에 미치는 영향 57
3. 복분자 유래 발효 단미사료가 Th1 및 Treg 면역세포 발달에 미치는 영향 58
4. 복분자 유래 발효 단미사료가 장내 미생물에 미치는 영향 64
5. 복분자 유래 발효 단미사료가 장내 유산균에 미치는 영향 64
고찰 68
적요 72
참고문헌 74
국문초록 94
ABSTRACT 96
Table 1. Primer sequences for qPCR 22
Table 2. Primer sequences for RT-PCR 23
Table 3. Rat fedof Rubus coreanus-byproducts changes the Weight gain, daily... 26
Table 4. Rat fed of Rubus coreanus-byproducts changes the relative abundance of dominant of phyla, classes and familia in... 32
Table 5. Rat fed of fermented raw materials of fermented by Rubus coreanus changes the Weight gain, daily feed intakeand... 41
Table 6. Rat fed of fermented raw materials of fermented by Rubus coreanus changes the relative abundance of dominant of... 48
Table 7. Rat fed of fermented raw materials of fermented by Rubus coreanus increases the intestinal lactic acid bacteria and... 51
Table 8. Primer sequences for RT-PCR 56
Table 9. Pig fed of fermented raw materials of fermented by Rubus coreanus... 59
Table 10. Effects of fermented raw materials of fermented by Rubus coreanus of... 60
Table 11. Effects of fermented raw materials of fermentedby Rubus coreanus... 61
Table 12. The mean of the relative abundance of harmful bacteria phyla, classes... 65
Table 13. The mean of the relative abundance of beneficial bacteria phyla,... 66
Figure 1. Rat fed Rubus coreanus-byproducts show enhanced Galectin-9... 27
Figure 2. Rat fed Rubus coreanus-byproductsshow enhanced Treg-cell development in mesenteric lymph nodes(MLN) 28
Figure 3. Rat fed Rubus coreanus-byproductsshow enhanced Treg-cell development in spleen 29
Figure 4. Effects of dietary supplementation ofRubus coreanus-byproducts on... 31
Figure 5. Rat fed Rubus coreanus-byproductsshow relatively changed intestinal microorganisms 33
Figure 6. Rat fed Rubus coreanus-byproducts show increased intestinal lactic acid... 35
Figure 7. Rat fed of fermented raw materials of fermented by Rubus coreanus... 43
Figure 8. Rat fed of fermented raw materials of fermented by Rubus coreanus show enhanced Treg-cell development in... 44
Figure 9. Rat fed of fermented raw materials of fermented by Rubus coreanus show enhanced Treg-cell development in spleen 45
Figure 10. Effects of fermented raw materials of fermented by Rubus coreanus... 47
Figure 11. Rat fed fermented raw materials of fermented by Rubus coreanus show relatively changed intestinal microorganisms 49
Figure 12. Pig fed of fermented raw materials of fermented by Rubus coreanus show enhanced Treg-cell development in... 62
Figure 13. Pig fed of fermented raw materials of fermented by Rubus coreanusshow enhancedTreg-cell development in spleen 63
Figure 14. Pig fed of fermented raw materials of fermented by Rubus coreanus... 67