표제지
목차
Abstract 8
I. 서론 10
II. 이론적 배경 13
1. 보육시설의 급식관리 13
1.1. 단체급식의 개념 13
1.2. 보육시설의 급식운영 실태 13
1.3. 어린이급식관리지원센터 16
2. HACCP 제도 17
2.1. HACCP의 개념 17
2.2. HACCP 제도 도입 및 효과 17
2.3. 단체급식에서의 HACCP 적용방법 18
2.4. 보육시설 급식소의 HACCP 적용방법 19
2.5. HACCP제도 장애요인 20
2.6. HACCP 인지도 연구 20
III. 연구내용 및 방법 22
1. 조사 대상 및 기간 22
2. 조사 내용 및 방법 22
2.1. 일반사항 22
2.2. HACCP 인지도 22
2.3. 급식소 시설 현황 23
2.4. 급식소 운영 서류 보유 현황 23
3. 통계처리 23
IV. 결과 및 고찰 24
1. 일반사항 24
1.1. 급식소 업무 종사자의 일반사항 24
1.2. 보육시설의 일반사항 26
1.3. 급식소 운영의 일반사항 28
2. HACCP 인지도 30
2.1. HACCP의 인지실태 30
2.2. 보육시설 급식소의 HACCP 도입에 대한 인식실태 34
2.3. HACCP 정보획득 용이성(홍보) 인식실태 41
3. 급식소 시설 현황 43
4. 급식소 운영서류 보유 현황 45
V. 요약 및 결론 47
VI. 참고자료 49
부록 : 설문지 55
Table 1. General items of workers at foodservice centers 25
Table 2. General items of childcare centers 27
Table 3. General items of foodservice center operation 29
Table 4. Awareness on HACCP 30
Table 5. Survey on respondents who answered that they know HACCP 32
Table 6. Survey on respondents who answered that they don't know HACCP 33
Table 7. Answer on issues for introduction of HACCP in childcare foodservice... 36
Table 8. Answer on issues for introduction of HACCP in childcare foodservice centers... 38
Table 9. Classification on issues for introduction of HACCP in childcare foodservice... 40
Table 10. Awareness on accessibility (promotion) of HACCP information 42
Table 11. Status of foodservice center facilities 44
Table 12. Status of possessing documents on foodservice center operation 46
Fig 1. Classification of answers based on foundation type 28
Fig 2. Classification of possibility of introducing HACCP in childcare foodservice... 34
Fig 3. Classification of possibility of introducing HACCP in childcare... 35
Fig 4. Classification of intention for introducing HACCP in childcare foodservice... 36
Fig 5. Classification of possibility of introducing HACCP in childcare foodservice... 37
Fig 6. Classification of intention for introducing HACCP in childcare foodservice... 38
Fig 7. Classification of possibility of introducing HACCP in childcare foodservice... 39
Fig 8. Classification of intention for introducing HACCP in childcare foodservice... 40
Fig 9. Result of Table condition 44