표제지
목차
Abstract 7
I. 서론 10
II. 재료 및 방법 14
1. 실험 재료 14
1.1. 실험 원료 14
1.2. 찐어묵의 제조 16
2. 실험방법 18
2.1. 식품학적 일반 성분 분석 18
2.2. 유리아미노산 18
2.3. 지방산 19
2.4. 실험 대상자 및 섭취 방법 20
2.5. 대사 증후군 및 생화학 지표물질 분석 21
2.6. 통계분석 25
III. 결과 및 고찰 26
1. 찐어묵의 식품학적 일반 성분 분석 26
2. 유리 아미노산 함량 분석 28
3. 지방산 조성 분석 30
4. 찐어묵 섭취에 의한 대사증후군 및 생화학적 지표물질의 변화 34
4.1. 찐어묵 섭취군과 비교군의 대사증후군 및 생화학적 지표물질의 변화 34
4.2. 기타 지표물질 결과 37
4.3. 생체 지표 검사 결과 40
IV. 요약 42
V. 참고문헌 44
Table 1. Ingredients and composition ratio of steamed fish cake 15
Table 2. Proximate composition of steamed fish cake 27
Table 3. Free amino acid contents of steamed fish cake (SFC) 29
Table 4. Fatty acid profile in steamed fish cake. 31
Table 5. Comparison of fatty acid composition of steamed fish cake 33
Table 6. Comparison of biochemical tests between experimental group and control group 36
Table 7. Comparison of hormone tests between experimental group and control... 39
Table 8. Comparison of biomarker tests between experimental group and control group by taking steamed fish cake 41
Fig. 1. Scheme of fish cake processing process 17