표제지
목차
I. 서론 12
II. 연구 배경 15
1. 당귀와 승검초의 문헌 고찰 15
2. 떡에 관한 문헌 고찰 17
III. 재료 및 방법 19
1. 실험재료 19
2. 추출물 제조 19
3. 당귀와 승검초의 일반 성분분석 20
4. 당귀 및 승검초 추출물의 기능성 분석 20
1) 폴리페놀 함량 측정 20
2) 전자공여능 측정 21
3) SOD 유사활성능 측정 21
4) 아질산염소거능 측정 22
5. 당귀 및 승검초 분말을 첨가한 설기떡 제조 및 품질 특성 23
1) pH, 산도 측정 27
2) 색도 측정 27
3) 텍스처 측정 27
4) 총 균수와 효모·곰팡이수 28
5) 관능검사 28
6. 약선평가 29
1) 이안평가법(Lee-Ahn Evaluation System) 29
7. 통계처리 30
IV. 결과 및 고찰 31
1. 당귀와 승검초의 일반성분 31
2. 추출물의 기능성 32
1) 수율 및 폴리페놀 함량 32
2) 전자공여능 33
3) SOD 유사활성능 34
4) 아질산염 소거능 36
3. 당귀와 승검초 설기떡의 저장 중 품질특성 37
1) pH와 산도 측정 37
2) 색도 변화 39
3) 텍스처 특성 40
4) 총균수와 효모·곰팡이수 변화 44
5) 당귀와 승검초 설기떡의 기호도 45
4. 약선평가 49
1) 당귀 설기떡의 약선 평가 49
2) 승검초 설기떡의 약선 평가 49
V. 요약 및 결론 52
VI. 참고문헌 54
초록 63
Abstract 66
Table 1. Formula for the Sulgidduk added Angelica gigas powder 24
Table 2. Formula for the Sulgidduk added Sunggumcho powder 24
Table 3. Instrumental condition of texture analyzer 28
Table 4. The general composition of Angelica gigas and Sunggumcho 31
Table 5. The yields and polyphenol contents of Angelica gigas... 32
Table 6. Color values of Sulgidduk added Angelica gigas and... 40
Table 7. Texture of Sulgidduk added Angelica gigas powder 42
Table 8. Texture of Sulgidduk added Sunggumcho powder 43
Table 9. Sensory evaluation of Sulgidduk added Angelica gigas powder 46
Table 10. Sensory evaluation of Sulgidduk added Sunggumcho powder 47
Table 11. Lian evaluation of Sulgidduk added Angelica gigas powder 50
Table 12. Lian evaluation of Sulgidduk added Sunggumcho powder 51
Fig. 1. Preparation procedure of Sulgidduk added Angelica gigas powder. 25
Fig. 2. Preparation procedure of Sulgidduk added Sunggumcho powder. 26
Fig. 3. Electron donating ability of Angelica gigas extracts. 33
Fig. 4. Electron donating ability of Sunggumcho extracts. 34
Fig. 5. Super oxide dismutase like activity of Angelica gigas extracts. 35
Fig. 6. Super oxide dismutase like activity of Sunggumcho extracts. 35
Fig. 7. Nitrite scavenging ability of Angelica gigas extracts. 36
Fig. 8. Nitrite scavenging ability of Sunggumcho extracts. 37
Fig. 9. Changes in pH and acidity of Sulgidduk added Angelica... 38
Fig. 10. Changes in pH and acidity of Sulgidduk added Sunggumcho... 39
Fig. 11. Changes in total viable cells(A) and yeast·mold(B)... 44
Fig. 12. Changes in total viable cells(A) and yeast·mold(B)... 45
Fig. 13. QDA profile of Sulgidduk added Angelica gigas powder. 48
Fig. 14. QDA profile of Sulgidduk added Sunggumcho powder. 48