표제지
목차
I. 서론 7
II. 재료 및 방법 10
1. 실험재료 및 추출방법 10
2. 실험방법 11
1) 총 폴리페놀과 총 플라보노이드 함량 분석 11
2) 마늘 껍질 추출물의 항산화 활성 12
3) 항균 효과 14
4) 암세포 증식 억제 효과 16
3. 통계처리 18
III. 실험결과 19
1. 마늘껍질 추출물의 총 폴리페놀과 총 플라보노이드 함량 19
2. 마늘껍질 추출물의 항산화 활성 21
1) DPPH radical 소거활성 21
2) ABTS radical 소거활성 22
3) SOD 유사활성 24
3. 마늘껍질 추출물의 항균 효과 25
4. 마늘껍질 추출물의 암세포 증식 억제 효과 26
IV. 참고문헌 33
V. 국문초록 42
VI. 영문초록 44
〈Table 1〉 List of Microorganisms used for experiment 14
〈Table 2〉 List of cell strain used for experiment 16
(Figure 1) DPPH radical scavenging activity 21
(Figure 2) ABTS radical scavenging activity 22
(Figure 3) Antiproliferation effects of garlic peels extract prepared with 70% ethanol solvent on A549 27
(Figure 4) Antiproliferation effects of garlic peels extract prepared with 70% ethanol ssolvent on AGS 28
(Figure 5) Antiproliferation effects of garlic peels extract prepared with 70% ethanol ssolvent on MCF-7 29
(Figure 6) Antiproliferation effects of garlic peels extract prepared with 70% ethanol solvent on Hep3B 31
(Figure 7) Antiproliferation effects of garlic peels extract prepared with 70% ethanol solvent on HT-29 32