표제지
목차
I. 서론 7
II. 연구사 10
1. 당근의 특성 10
2. 농산 부산물 12
3. 발효사료 14
III. 재료 및 방법 17
1. 생산형질 17
1) 시험장소 17
2) 공시가축 17
3) 공시사료 제조 18
4) 시험사료 20
5) 조사항목 및 방법 21
6) 사양관리 23
2. 도체특성 24
1) 공시재료 24
2) 조사항목 및 방법 24
3. 육질특성 25
1) 공시재료 25
2) 조사항목 및 방법 25
4. 경제성 분석 29
5. 통계분석 29
IV. 결과 및 고찰 30
1. 발효사료 성분 변화 30
2. 생산형질 32
3. 도체특성 35
4. 육질특성 37
1) 일반성분 37
2) 물리적 특성 39
3) 신선육의 육색 및 지방색 41
5. 경제성 분석 43
참고문헌 46
ABSTRACT 64
Table 1. Experimental design 17
Table 2. Composition(%) of fermented carrot by-product die 18
Table 3. Chemical composition of fermented carot by-product 19
Table 4. Compositions of experimental diets 20
Table 5. Instron conditions for analysis of shear force in fresh meat 27
Table 6. The effects of fermentation period on the chemical composition of fermented carrot by-product diet 30
Table 7. Effects of fermented carrot by-product diet on performance and feed intake in fattening pigs 32
Table 8. Effects of fermented carrot by-product diet on carcass traits and meat grades in fattening pigs 35
Table 9. Effects of fermented carot by-product diet on chemical composition in longissimus dorsi of fattening pigs 37
Table 10. Effects of fermented carot by-product diet on the physico-chemical characteristics in longissimus dorsi of fattening pigs 39
Table 11. Effects of fermented carrot by-product diet on meat and backfat color of LD in fattening pigs 41
Table 12. Economical analysis by feed cost(won) of fermented carrot by-product diet in fattening pigs 43