표제지
목차
I. 서론 7
II. 재료 및 실험방법 11
1. 실험재료 11
1) 재료 11
2) 시료추출 11
3) 시약 및 기기 12
2. 실험방법 12
1) 총 폴리페놀 함량 측정 12
2) 전자공여능 측정 13
3) 디스크 확산법 14
4) Tyrosinase 저해 활성 측정 15
III. 결과 및 고찰 17
1. 까마귀밥여름나무 에탄올 추출물의 총 폴리페놀 함량 측정 결과 17
2. 전자공여능 측정 결과 18
3. 항균활성 측정 결과 20
1) 디스크확산법 20
4. Tyrosinase 저해활성 측정 결과 21
IV. 결론 23
참고문헌 24
초록 26
Abstract 27
Table 1. Bacterial strains used for antibacterial activity test. 15
Table 2. Total phenol content of ethanol extract from R. fasciculatum. 17
Table 3. Antimicrobial activities of R. fasciculatum ethanol extracts against various bacteria using the disk diffusion tests. 20
Fig 1. Picture of R. fasciculatum. 10
Fig 2. The procedure of ethanol extraction from R. fasciculatum. 11
Fig 3. The method of measuring the poly phenol contents 13
Fig 4. The method of measuring the electron donating ability 14
Fig 5. The method of measuring the tyrosinase inhibition 16
Fig 6. Electron donating ability of ethanol extract from R. fasciculatum. 19
Fig 7. Electron donating ability of β-carotene 19
Fig 8. Tyrosinase inhibition of ethanol extract from R. fasciculatum. 22
Fig 9. Tyrosinase inhibition of ascorbic acid 22