표제지
목차
I. 서론 10
II. 실험재료 및 방법 13
1. 실험재료 13
1) 공시균주 13
2) 사용배지 13
3) 시약 및 기기 13
2. 실험방법 14
1) 세균의 분리 14
(1) 균주 분리 및 선정 14
(2) 분리균주의 동정 15
2) 조효소의 특성 16
(1) 조효소액 제조 16
(2) 효소의 활성 측정 16
(3) 효소 반응의 최적온도 19
(4) 효소반응의 최적 pH 19
(5) 효소의 열안정성 19
(6) 효소활성에 대한 금속이온의 영향 20
III. 결과 및 고찰 21
1. 분리균주의 유기중합체 분해능 확인 21
2. 분리 및 동정 23
3. 분리균주의 최적배양조건 25
1) 최적 배양 온도 25
2) 최적 배양 pH 25
4. 분리세균의 생장에 따른 세포외 효소 활성 변화 27
5. 조효소의 특성 29
1) Cellulase 29
(1) 최적 온도 29
(2) 열안정성 31
(3) 금속이온에 따른 영향 33
(4) Co2+ 금속이온 농도에 따른 영향(이미지참조) 35
(5) 최적 pH 37
2) Amylase 39
(1) 최적 온도 39
(2) 열안정성 41
(3) 금속이온에 따른 영향 43
(4) Co2+ 금속이온 농도에 따른 영향(이미지참조) 45
(5) 최적 pH 47
3) Protease 49
(1) 최적온도 49
(2) 열안정성 51
(3) 금속이온에 따른 영향 53
(4) Mn2+ 금속이온 농도에 따른 영향(이미지참조) 55
(5) 최적 pH 57
IV. 적요 59
V. 참고문헌 61
요약 72
ABSTRACT 74
Table 1. Characteristics of isolate. 24
Fig. 1. Standard curve of glucose. 18
Fig. 2. Standard curve of tyrosine. 18
Fig. 3. Photograph showing extracelluar hydrolytic enzyme activities against Cellulose (A), Protein(B), Starch(C), and Lipid(D). 22
Fig. 4. Effect of temperature on the growth of Bacillus subtilis CK-2. 26
Fig. 5. Effect of pH on the growth of Bacillus subtilis CK-2. 26
Fig. 6. Growth curve (■), pH variation of culture medium (◆), and variation of extracellular enzyme activities of Bacillus subtilis CK-2. 28
Fig. 7. Effects of temperature on activity of the cellulase produced by Bacillus subtilis CK-2. 30
Fig. 8. Temperature stability of the cellulase produced by Bacillus subtilis CK-2. 32
Fig. 9. Effect of metal ions on activity of the cellulase produced by Bacillus subtilis CK-2. 34
Fig. 10. Effect of Co2+ concentration on the activity of the cellulase from Bacillus subtilis CK-2.(이미지참조) 36
Fig. 11. Effect of pH on the activity of cellulase produced by Bacillus subtilis CK-2. 38
Fig. 12. Effects of temperature on activity of the amylase produced by Bacillus subtilis CK-2. 40
Fig. 13. Temperature stability of the amylase produced by Bacillus subtilis CK-2. 42
Fig. 14. Effect of Metal Ions on activity of the amylase produced by Bacillus subtilis CK-2. 44
Fig. 15. Effect of Co2+ concentration on the activity of the amylase from Bacillus subtilis CK-2.(이미지참조) 46
Fig. 16. Effect of pH on the activity of amylase produced by Bacillus subtilis CK-2. 48
Fig. 17. Effects of temperature on activity of the protease produced by Bacillus subtilis CK-2. 50
Fig. 18. Temperature stability of the protease produced by Bacillus subtilis CK-2. 52
Fig. 19. Effect of Metal Ions on activity of the protease produced by Bacillus subtilis CK-2. 54
Fig. 20. Effect of Mn2+ concentration on the activity of the protease from Bacillus subtilis CK-2.(이미지참조) 56
Fig. 21. Effect of pH on the activity of protease produced by Bacillus subtilis CK-2. 58