표제지
목차
I. 서론 11
1. 연구의 필요성 및 목적 11
II.이론적 배경 13
1. 연구사 13
1) 에센셜오일의 항산화 및 항균효과 연구 14
2) 편백 정유 관련 연구 16
3) 에센셜오일의 임상시험 연구 18
2. 에센셜오일 20
1) 에센셜오일의 정의 20
2) 에센셜오일의 생성근원 21
3. 에센셜오일의 화학 성분 22
1) 에센셜오일 성분의 형성 22
2) 에센셜오일 주요 분자의 종류와 화학구조식 23
4. 에센셜오일의 품질평가법 35
1) 관능평가에 의한 방법 35
2) 물리적 측정 36
3) 화학적 분석 38
III. 재료 및 방법 39
1. 실험 재료 39
1) 시료 39
2) 시약 및 기기 40
2. 실험 방법 43
1) 물리적 측정 43
2) 성분 분석 43
3) 항산화 효과 측정 44
4) 항균활성 측정 46
IV. 결과 및 고찰 48
1. 물리적 측정 결과 48
1) pH측정 결과 48
2) 비중측정 결과 48
3) 굴절률측정 결과 48
2. 성분 분석 결과 50
1) 라벤더 오일의 성분 분석 결과 50
2) 티트리 오일의 성분 분석 결과 52
3) 로즈마리 오일의 성분 분석 결과 54
4) 주니퍼베리 오일의 성분 분석 결과 56
5) 편백 오일의 성분 분석 결과 58
6) 싸이프러스 오일의 성분 분석 결과 60
7) 시더우드 오일의 성분 분석 결과 62
8) 파인 오일의 성분 분석 결과 64
9) 각 오일별 성분조성 비율 비교 66
3.항산화 효과 측정 결과 68
1) DPPH 전자공여능 측정 결과 68
2) ABTS 전자공여능 측정 결과 70
4. 항균활성 측정 결과 72
1) Staphylococcus aureus 항균활성 측정 결과 72
2) Staphylococcus epidermidis 항균활성 측정 결과 74
3) Escherichia coli 항균활성 측정 결과 76
4) Propionibacterium acnes 항균활성 측정 결과 78
5) Streptococcus mutans 항균활성 측정 결과 80
6) Pityrosporum ovale 항균활성 측정 결과 82
7) Candida albicans 항균활성 측정 결과 84
8) 각 에센셜오일별 항균력 평가 86
5. 고찰 89
1) pH와 항산화능의 인과관계 89
2) pH와 항균력의 인과관계 89
3) 비중과 성분조성의 인과관계 90
4) 굴절률과 성분조성의 인과관계 90
5) 성분조성과 항산화능의 인과관계 91
6) 성분조성과 항균력의 인과관계 91
7) 항산화능과 항균력과의 인과관계 92
V. 참고문헌 93
초록 98
Abstract 100
Table 1. List of essential oil used in assay. 39
Table 2. List of microorganisms and bedge used for antimicrobial activity assay 41
Table 3. Condition of GC-MS analysis 43
Table 4. Result of Physical assay of essential oils. 49
Table 5. Major Compounds of lavender oil identified by GC-MS 51
Table 6. Major Compounds of teatree oil identified by GC-MS 53
Table 7. Major Compounds of rosemary oil identified by GC-MS 55
Table 8. Major Compounds of juniper berry oil identified by GC-MS 57
Table 9. Major Compounds of C. obtusa oil identified by GC-MS 59
Table 10. Major Compounds of cypress oil identified by GC-MS 61
Table 11. Major Compounds of cedarwood oil identified by GC-MS 63
Table 12. Major compounds of pine oil identified by GC-MS 65
Table 13. The ratio of compounds with essential oils by carbon number 67
Table 14. The comparison of antimicrobial activity with essential oils in strains 88
Fig 1. isoprene molecule 23
Fig 2. Examples of monoterpenes 24
Fig 3. Examples of sesquiterpenes 25
Fig 4. Examples of monoterpenols 27
Fig 5. Examples of sesquiterpenols 27
Fig 6. Examples of phenols 28
Fig 7. Examples of phenyl methyl ethers 29
Fig 8. Examples of aldehydes 30
Fig 9. Examples of ketones 31
Fig 10. The esterification reaction of linalool and acetic acid leading to formation of an ester 32
Fig 11. Examples of esters 32
Fig 12. Examples of oxides 33
Fig 13. Examples of lactons and coumarin 34
Fig 14. Peak data of lavender oil by GC-MS 50
Fig 15. Peak data of teatree oil by GC-MS 52
Fig 16. Peak data of rosemary oil by GC-MS 54
Fig 17. Peak data of juniper berry oil by GC-MS 56
Fig 18. Peak data of Chamaecyparis obtusa oil by GC-MS 58
Fig 19. Peak data of cypress oil by GC-MS 60
Fig 20. Peak data of cedarwood oil by GC-MS 62
Fig 21. Peak data of pine oil by GC-MS 64
Fig 22. DPPH electron donating ability of essential oils. 69
Fig 23. ABTS radical cation scavenging activity of essential oils. 71
Fig 24. Antimicrobial activities of essential oils against Staphylococcus aureus 73
Fig 25. Antimicrobial activities of essential oils against Staphylococcus epidermidis 75
Fig 26. Antimicrobial activities of essential oils against Escherichia coli 77
Fig 27. Antimicrobial activities of essential oils against Propionibacterium acnes 79
Fig 28. Antimicrobial activities of essential oils against Streptococcus mutans 81
Fig 29. Antimicrobial activities of essential oils against Pityrosporum ovale 83
Fig 30. Antimicrobial activities of essential oils against Candida albicans 85