표제지
목차
I. 서론 7
II. 재료 및 방법 10
1. 실험재료 10
1) 재료 10
2) 시료추출 10
3) 시약 및 기기 11
2. 실험방법 12
1) 총 폴리페놀함량 측정 12
2) 전자공여능 측정 13
3) 최소억제농도 측정 13
4) Tyrosinase 저해 활성 측정 15
5) 시카카이 추출물을 첨가한 샴푸의 임상 적용 16
III. 결과 및 고찰 19
1. 시카카이 추출물의 총 폴리페놀 함량 측정 결과 19
2. 전자공여능 측정 결과 20
3. 최소억제농도 측정 결과 22
4. Tyrosinase 저해활성 측정 결과 23
5. 인체폐쇄 첩포시험 결과 24
6. 샴푸제 사용성 검색을 위한 관능 평가 결과 25
7. 임상실험 결과 26
1) 유분량 변화 26
2) 수분량 변화 27
참고문헌 28
초록 31
Abstract 33
Table 1. Bacterial strains used for MIC determination 14
Table 2. Standard classification of skin reaction by ICDRG 16
Table 3. Recipe of scalp shampoo 17
Table 4. Total phenol content of methanol extract from Acacia concinna 20
Table 5. Minimum inhibitory concentration of methanol extract from Acacia concinna against bacteria 22
Table 6. Standard classification of skin reaction by ICDRG 24
Table 7. Score of questionnaire about Acacia concinna shampoo usability 25
Fig 1.The procedure of methanol extraction from Acacia concinna 10
Fig 2. The method of measuring the poly phenol contents 12
Fig 3. The method of measuring the electron donating ability 13
Fig 4. The method of measuring the tyrosinase inhibition 15
Fig 5. Electron donating ability of methanol extract from Acacia concinna. 21
Fig 6. Tyrosinase inhibition of methanol extract from Acacia concinna 24
Fig 7. Oil change rate of scalp after using scalp shampoo including Acacia concinna 26
Fig 8. Moisture change rate of scalp after using scalp shampoo including Acacia concinna 27