표제지
목차
I. 서론 7
II. 재료 및 방법 10
1. 실험 재료 10
2. 추출물 제조 10
1) 유용성분 분석 추출물 10
2) 생리활성 분석 추출물 10
3. 시약 및 기기 11
4. 실험방법 12
1) 일반성분 분석 12
2) 수용성 단백질(Soluble protein) 함량 14
3) 환원당 정량 14
4) 유리당 정량 15
5) 무기질 분석 16
6) 총 폴리페놀 화합물(Total polyphenol component) 함량 17
7) 유리 아미노산 및 아미노산 유도체의 함량 18
8) Tyrosinase 저해 19
5. 통계처리 20
III. 결과 및 고찰 21
1. 일반성분 21
2. 수용성 단백질 함량 23
3. 환원당 및 유리당 정량 25
4. 무기질 분석 27
5. 총 폴리페놀 화합물 함량 31
6. 유리 아미노산 33
7. 아미노산 유도체 함량 36
8. Tyrosinase 저해 38
IV. 결론 41
참고문헌 43
(국문초록) 50
〈Abstract〉 52
감사의 글 54
Table 1. Analytical conditions of HPLC for the determination of free sugars in the C. japonica. 15
Table 2. Operational parameters used for the determination of delments by ICP-OES 16
Table 3. Analytical conditions of amino acid autoanalyzer for the analysis of free amino acid 18
Table 4. Proximate composition of the C. japonica leaves and roots 22
Table 5. Contents of the soluble protein from C. japonica leaves and roots 23
Table 6. Contents of reducing sugar and free sugar of the C. japonica leaves and roots 26
Table 7. Mineral contents in the leaves and roots of C. japonica 29
Table 8. Contents of the total polyphenol compound from C. japonica leaves and roots 32
Table 9. Contents of free amino acid from the roots and leaves of the C. japonica 35
Table 10. Contents of amino acid derivatives from the leaves and roots of the C. japonica 37
Table 11. Tyrosinase inhibition of leaves and roots extracts from C. japonica 39
Fig. 1. Contents of the soluble protein in the leaves and roots of C. japonica. 24
Fig. 2. The Ca, K and Mg in the leaves and roots of C. japonica. 30
Fig. 3. The Mn, Fe and Na in the leaves and roots of C. japonica. 30
Fig. 4. Contents of total polyphenol compound in the leaves and roots of C. japonica. 32