표제지
목차
Abstract 8
I. 서론 10
1. 이론적 배경 13
2. Quercetin의 항산화 작용 15
3. 두피의 구조 및 특성 17
3.1. 두피의 기능과 유형 17
3.2. 두피의 유형과 관리법 22
II. 재료 및 방법 27
1. 양파 및 조추출물 시료 준비 27
2. C57BL/6N MOUSE의 발모실험 31
3. 양파 추출물의 항산화능 측정 32
III. 연구 결과 33
1. GC/MS에 의한 양파 추출물 성분 분석 결과 33
2. Quercetin 함량 측정 결과 36
3. 양파 추출물의 항산화능 측정결과 37
4. C57BL/6N MOUSE의 도포 실험 결과. 41
IV. 결론 및 제언 53
V. Reference 54
Table 1. General characteristics of scalp 21
Table 2. The characteristics and types of the human scalp 26
Table 3. Operating conditions for GC/MS analysis of Allium cepa and Allium cepa peel EtoH extracts 29
Table 4. Operating conditions for ICP-MS analysis of Allium cepa and Allium cepa peel extracts 30
Table 5. GC/MS results of Allium cepa EtOH extracts. 34
Table 6. GC/MS results of Allium cepa peel EtOH extracts. 34
Table 7. Change in concentration of quercetin related substances of Allium cepa extracts 36
Table 8. Antioxidation effect of Allium cepa and Allium cepa peel extracts 38
Fig 1. Structure of quercetin aglycone(I) and quercetin glycosides; II and... 16
Fig 2. Cross-section of all skin layers. 20
Fig 3. GC/MS spectrum of Allium cepa and Allium cepa peel extracts. 35
Fig 4. Electron donating ability of Allium cepa and Allium cepa peel extracts. 39
Fig 5. Total polyphenol contents of Allium cepa and Allium cepa peel extracts. 40
Fig 6. 제모 직후의 mouse 42
Fig 7. 제모 7일 후의 mouse 44
Fig 8. 제모 11일 후의 mouse. 46
Fig 9. 제모 14일 후의 mouse. 48
Fig 10. 제모 30일 후의 mouse 50
Fig 11. 2차 실험 결과 52