표제지
목차
초록 5
I. 서론 7
II. 연구 재료 및 방법 10
1. 실험재료 및 시약 10
1) 실험재료 10
2) 시약 10
2. 실험방법 11
1) 무기질(미량원소 및 중금속) 분석 11
가. 산(acid) 습식회화에 의한 미량원소 및 중금속 함량 측정 11
나. 미량원소 및 중금속 함량 측정을 위한 표준용액 및 표준물질 분석 12
2) 항산화성 미량원소 (Zn, Mn, Fe, Cu, Se)의 %DRIs 섭취비율 분석 12
가. 한국인 영양섭취기준을 이용한 항산화성 미량원소 (Zn, Mn, Fe, Cu, Se) 섭취량 분석 12
나. 참마가루 1일 표준용량 50g에 대한 미량원소 %KDRIs 섭취비율 분석 계산 13
3. 통계처리 13
III. 연구 결과 14
1. 미량 원소와 중금속 성분의 표준물질 분석 정도 14
2. 참마가루의 미량원소 (Zn, Mn, Fe, Cu, Se, Cr) 함량 분석 15
3. 참마가루의 중금속 (Cd, Cr, As, Pb, Ni, Sn) 함량 분석 16
4. 참마가루 제품 표준용량 섭취 시 항산화성 미량원소(Zn, Mn, Fe, Cu, Se)의 %KDRIs 섭취비율 분석 17
5. 미량원소의 크롬(Cr)의 미국인 %DRIs 비율 분석 17
6. 참마가루와 대표적 농산물 및 서류와의 중금속 함량 비교 18
7. 참마가루와 국·내외 농산물 중금속 함량 기준과 비교 18
8. 참마가루와 식용수의 유해 중금속 함량 규제 수준과 비교 19
9. 제품 공정 과정 중 유해 중금속 함량의 변화 비교 27
IV. 고찰 28
V. 결론 32
참고 문헌 34
Abstract 40
Table 1. Standard reference material mineralization analysis. 14
Table 2. Trace element nutrients (Zn, Mn, Fe, Cu, Se, Cr) contents in the cultivated Korean yam powders. 15
Table 3. Heavy metal (Cd, Cr, As, Pb, Ni and Sn) contents in the cultivated Korean yam powders. 16
Table 4-1. Expected daily intake of trace element nutrients (Zn, and Mn) from the Korean yam powders and %DRIs (Dietary Refenece Intakes) for Koreans 20
Table 4-2. Expected daily intake of trace element nutrients (Fe,Cu and Se) from the Korean yam powders and %DRIs (Dietary Refenece Intakes) for Koreans 21
Table 5. Expected daily intake of trace element nutrient (Cr) from the Korean yam powders and % USA DRIs (Dietary Refenece Intakes) 22
Table 6-1. Comparison of the heavy metal contents in the Korean yam powders to representative agricultural products in Korea 23
Table 6-2. Comparison of the heavy metal contents both in Korean yam powders and Potatoes to other crops in Korea 24
Table 6-3. Criterion and comparison of a heavy metal levels in both domestic, foreign agricultural products and yam powder 25
Table 6-4. Comparison of the heavy metal content in the Korean yam powders to drinking water in Korea 26
Table 7. Heavy metal (Cd, Cr, As, Pb, Ni and Sn) contents processing steps in the yam powders 27