본문 바로가기 주메뉴 바로가기
국회도서관 홈으로 정보검색 소장정보 검색

목차보기

표제지

목차

Abstract 7

I. 서론 9

II. 재료 및 방법 11

1. 실험어 11

2. 실험어 관리 11

3. 사육 장치 11

4. 실험 사료 12

5. 실험사료의 일반성분 분석 12

6. 총지질의 추출 13

7. 지방산 조성 분석 13

8. Cr₂O₃의 적정 13

9. 담즙양의 측정 14

10. 수식과 통계처리 14

III. 결과 및 고찰 22

1. 수온에 따른 생리적 변화 22

1) 담즙산의 변화 22

2) 간량지수 22

3) 간과 근육의 지방산 조성 22

2. 소화흡수율 22

1) 사료와 배설물 지방산의 정량 22

2) Total lipids 23

3) Saturated fatty acid 23

4) Monounsaturated fatty acid 24

5) Polyunsaturated fatty acid 24

IV. 요약 35

V. 참고문헌 36

List of Tables

Table 1. Formulation and proximate compositions of... 19

Table 2. GC conditions for fatty acid composition analysis 21

Table 3. Major fatty acid composition of muscle and liver 28

Table 4. The content of major fatty acids in diet and feces of Tilapia 29

Table 5. Apparent digestibility coefficient (ADC) of total lipid in Tilapia fed... 30

List of Figures

Fig. 1. Experimental fish. 15

Fig. 2. Scheme of recirculating aquaculture system. 16

Fig. 3. View of aquaria for the experiments. 17

Fig. 4. Water treatment facilities of recirculating aquaculture system. 18

Fig. 5. The formulation process of experimental diet. 20

Fig. 6. Bile volume of Tilapia fed diet at 18℃ and 26℃(Means±SD).... 26

Fig. 7. Hepatosomatic index of Tilapia fed diet at 18℃ and... 27

Fig. 8. Apparent digestibility coefficient (ADC) of saturated fatty acid... 31

Fig. 9. Apparent digestibility coefficient (ADC) of monounsaturated... 32

Fig. 10. Apparent digestibility coefficient (ADC) of linoleic and... 33

Fig. 11. Apparent digestibility coefficient (ADC) of eicosapentaenoic... 34