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논문명/저자명
렌넷 젤화 기술을 이용한 유단백질 프로바이오틱 전달체의 제조 및 특성연구 = Manufacture and characterization of probiotic delivery system using the rennet-induced gelation of milk protein / 홍지영 인기도
발행사항
진주 : 경상대학교 대학원, 2015.8
청구기호
TM 630.27 -15-157
형태사항
45 p. ; 30 cm
자료실
전자자료
제어번호
KDMT1201564748
주기사항
학위논문(석사) -- 경상대학교 대학원, 응용생명과학부, 2015.8. 지도교수: 이병현
원문

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표제지

목차

List of abbreviation 8

Abstract 9

I. 서론 11

II. 재료 및 방법 13

1. 재료 13

2. 프로바이오틱 균주 및 배양 조건 13

3. 유단백질 프로바이오틱 전달체 제조 15

4. 유단백질 프로바이오틱 전달체의 형태학적 특성 연구 16

5. 유단백질 프로바이오틱 전달체의 입자크기 및 입도분포도 평가 16

6. 유단백질 프로바이오틱 전달체의 포집 효율 평가 17

7. 가상 위장관 조건에서의 프로바이오틱 생존율 18

8. 통계분석 19

III. 결과 및 고찰 20

1. 유단백질 프로바이오틱 전달체의 형태학적 특성 20

2. 유단백질 프로바이오틱 전달체의 입자 및 입도분포 23

3. 유단백질 프로바이오틱 전달체의 포집 효율 측정 27

4. 유단백질 프로바이오틱 전달체의 가상 위장관 조건에서의 생존율 측정 30

5. 유단백질 프로바이오틱 전달체의 가상 위 조건에서의 형태학적 특성 변화 36

IV. 결론 38

참고문헌 39

Figure 1. Confocal laser scanning micrographs of milk protein probiotic delivery systems prepared with various... 21

Figure 2. Confocal laser scanning micrographs of milk protein probiotic delivery systems manufactured at... 22

Figure 3. Influence of (a) various milk concentration levels (3,5, and 10%) at pH 6.2 and various milk pH... 24

Figure 4. Influence of the (a) skim milk concentration levels at pH 6.2 and (b) skim milk pH at 5% skim milk... 26

Figure 5. Influence of various milk concentration levels (3,5, 10%) at pH 6.2 and (b) various milk pH... 29

Figure 6. Viability of Lactobacillus rhamnosus GG encapsulated in milk protein delivery system prepared with... 32

Figure 7. Viability of Lactobacillus rhamnosus GG encapsulated in milk protein delivery system prepared with... 33

Figure 8. Viability of free and encapsulated Lactobacillus rhamnosus GG (milk pH 6.2) after sequential... 34

Figure 9. Viability of free and encapsulated Lactobacillus rhamnosus GG (milk concentration at 5%) after... 35

Figure 10. Confocal laser scanning micrograph illustrating the changes in the morphology of probiotic delivery... 37

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