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논문명/저자명
아로니아 농축액 첨가 육포의 저장성 및 품질특성 = Effect of Aronia Melanocarpa concentrate on the shelf-life and quality characteristics of beef jerky / 채선영 인기도
발행사항
서울 : 숙명여자대학교 전통문화예술대학원, 2015.8
청구기호
TM 392.37 -15-18
형태사항
xi, 90 p. ; 26 cm
자료실
전자자료
제어번호
KDMT1201547894
주기사항
학위논문(석사) -- 숙명여자대학교 전통문화예술대학원, 전통식생활문화전공, 2015.8. 지도교수: 진소연
원문
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표제지

목차

국문요약 13

I. 서론 15

II. 이론적 배경 17

1. 아로니아 17

2. 육포 22

III. 실험 재료 및 방법 26

1. 실험재료 26

가. 시약 26

나. 시료준비 26

(1) 우육 26

(2) 기타 양념 26

(3) 아로니아 농축액 27

2. 아로니아 시료 제조 27

가. 실험방법 27

(1) 아로니아 분말 제조 27

(2) 아로니아 추출액 제조 27

(3) 아로니아 농축액 첨가 육포 시료액 제조 28

나. 아로니아 추출액의 성분 28

(1) 일반성분 28

(2) 비타민 C 29

다. 아로니아 추출액의 항산화 활성 31

(1) 총 폴리페놀 함량 31

(2) 총 플라보노이드 함량 31

(3) DPPH 자유라디칼 소거활성 31

(4) ABTS 라디칼 소거활성 32

(5) 환원력 32

라. 아로니아 추출액 첨가량에 따른 육포 제조 33

(1) 육포제조 33

마. 저장기간에 따른 아로니아 추출액 첨가한 육포의 품질특성 33

(1) 수분 33

(2) 색도 36

(3) 조직감 측정 36

(4) 총균수 36

(5) 관능적 특성 38

바. 저장기간에 따른 아로니아 추출액 첨가한 육포의 항산화활성 38

(1) 총 폴리페놀 함량 38

(2) 총 플라보노이드 함량 39

(3) DPPH 자유라디칼 소거활성 39

(4) ABTS 라디칼 소거활성 40

(5) 환원력 40

3. 통계처리 41

IV. 연구결과 및 고찰 42

1. 아로니아 추출액의 일반성분 및 항산화 활성 42

가. 아로니아 추출액의 성분 42

(1) 일반성분 42

(2) 비타민 C 42

나. 아로니아 추출액의 항산화 활성 44

(1) 총 폴리페놀 함량 44

(2) 총 플라보노이드 함량 44

(3) DPPH 자유라디칼 소거활성 45

(4) ABTS 라디칼 소거활성 45

(5) 환원력 47

2. 저장 기간에 따른 아로니아 농축액 첨가한 육포의 품질특성 47

가. 수분 47

나. 색도 49

다. 조직감 측정 53

라. 총균수 53

마. 관능적 특성 60

3. 저장기간에 따른 아로니아 농축액 첨가한 육포의 항산화 활성 63

가. 총 폴리페놀 함량 63

나. 총 플라보노이드 함량 63

다. DPPH 자유라디칼 소거활성 66

라. ABTS 라디칼 소거활성 66

마. 환원력 66

V. 요약 및 결론 70

VI. 참고문헌 73

APPENDICES 12

Appendix 1. A Kind of beef jerky and making process 93

Appendix 2. Gallic acid standard curve for total polyphenol content 94

Appendix 3. Quercetin standard curve for total flavonoid content 95

Appendix 4. Score sheet for sensory evaluation of Beef jerky with Aronia concentrate to variety and storage time 96

ABSTRACT 103

Table 1. Analytical conditions of HPLC for Vitamin C 30

Table 2. Formula for the preparation of beef jerky 34

Table 3. Operating conditions of texture analyzer 37

Table 4. Proximate composition of Aronia concentrate 43

Table 5. The total polyphenol and total flavonoid content in Aronia melanocarpa concentrate 46

Table 6. Antioxidant activities of Aronia melanocarpa concentrate 48

Table 7. Change in Moisture contents of Beef jerky with Aronia concentrate to variety and storage time 50

Table 8. Change in Color parameters of Beef jerky with Aronia concentrate to variety and storage time 51

Table 9. Change in Hardness of Beef jerky with Aronia concentrate to variety and storage time 54

Table 10. Change in Chewiness of Beef jerky with Aronia concentrate to variety and storage time 55

Table 11. Change in Springiness of Beef jerky with Aronia concentrate to variety and storage time 56

Table 12. Change in Cohesiveness of Beef jerky with Aronia concentrate to variety and storage time 57

Table 13. Change in Gumminess of Beef jerky with Aronia concentrate to variety and storage time 58

Table 14. Change in total microbial count of Beef jerky with Aronia concentrate to variety and storage time 59

Table 15. Change in Sensory characteristics of Beef jerky with Aronia concentrate to variety and storage time 61

Table 16. Change in Total polyphenol of Beef jerky with Aronia concentrate to variety and storage time 64

Table 17. Change in Total flavonoid of Beef jerky with Aronia concentrate to variety and storage time 65

Table 18. Change in DPPH free radical scavenging activity of Beef jerky with Aronia concentrate to variety and storage time 67

Table 19. Change in ABTS radical scavening activiry of Beef jerky with Aronia concentrate to variety and storage time 68

Table 20. Change in Reducing power of Beef jerky with Aronia concentrate to variety and storage time 69

Fig. 1. Procedure of beef jerky processing 35

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