본문바로가기

자료 카테고리

전체 1
도서자료 0
학위논문 1
연속간행물·학술기사 0
멀티미디어 0
동영상 0
국회자료 0
특화자료 0

도서 앰블럼

전체 (0)
일반도서 (0)
E-BOOK (0)
고서 (0)
세미나자료 (0)
웹자료 (0)
전체 (1)
학위논문 (1)
전체 (0)
국내기사 (0)
국외기사 (0)
학술지·잡지 (0)
신문 (0)
전자저널 (0)
전체 (0)
오디오자료 (0)
전자매체 (0)
마이크로폼자료 (0)
지도/기타자료 (0)
전체 (0)
동영상자료 (0)
전체 (0)
외국법률번역DB (0)
국회회의록 (0)
국회의안정보 (0)
전체 (0)
표·그림DB (0)
지식공유 (0)

도서 앰블럼

전체 1
국내공공정책정보
국외공공정책정보
국회자료
전체 ()
정부기관 ()
지방자치단체 ()
공공기관 ()
싱크탱크 ()
국제기구 ()
전체 ()
정부기관 ()
의회기관 ()
싱크탱크 ()
국제기구 ()
전체 ()
국회의원정책자료 ()
입법기관자료 ()

검색결과

검색결과 (전체 1건)

검색결과제한

열기
논문명/저자명
저장기간에 따른 블랙 렌틸콩 첨가 약과의 품질특성 및 항산화 활성 = Quality characterestics of Yakgwa with black lentil(Lens Culinaris) added according to the storage period and antioxidant activity / 오지연 인기도
발행사항
서울 : 숙명여자대학교 전통문화예술대학원, 2015.8
청구기호
TM 392.37 -15-16
형태사항
xii, 116 p. ; 26 cm
자료실
전자자료
제어번호
KDMT1201547868
주기사항
학위논문(석사) -- 숙명여자대학교 전통문화예술대학원, 전통식생활문화전공, 2015.8. 지도교수: 심기현
원문
미리보기

목차보기더보기

표제지

목차

국문요약 13

I. 서론 16

II. 이론적 배경 18

1. 렌틸콩 18

2. 약과 19

3. 항산화제 22

III. 실험재료 및 방법 24

1. 렌틸콩의 영양성분 및 항산화능 분석 24

1) 실험재료 24

2) 렌틸콩 추출물의 제조 및 추출 수율 24

3) 렌틸콩 영양성분 분석 26

가) 일반성분 분석 26

나) 아미노산 분석 26

다) 무기질 분석 27

4) 렌틸콩 항산화 효과 29

가) 총 폴리페놀 함량 29

나) 총 플라보노이드 함량 29

다) DPPH free radical scavenging assay 29

라) ABTS radical scavenging assay 30

마) Reducing power 30

2. 렌틸콩 추출물 첨가 약과의 품질특성 및 항산화 효과 31

1) 렌틸콩 추출물 첨가 약과의 제조 및 품질특성 31

가) 약과의 제조방법 31

나) 팽화도 34

다) 흡유율 34

라) SEM(Scanning electron microscope) 이용한 미세구조 34

2) 저장기간에 따른 렌틸콩 추출물 첨가 약과의 품질특성 35

가) 수분 35

나) 색도 35

다) 조직감 35

라) 관능적 특성 35

3) 저장기간에 따른 렌틸콩 추출물 첨가 약과의 산화안정성 38

가) 유지 추출 38

나) 산가 38

다) 과산화물가 39

라) TBA가 39

4) 저장기간에 따른 렌틸콩 추출물 첨가 약과의 항산화 활성 40

가) 시료의 추출 40

나) 렌틸콩 추출물 첨가 약과의 항산화 활성 40

3. 통계분석 40

IV. 연구결과 및 고찰 41

1. 렌틸콩의 영양성분 및 기능성 평가 41

1) 렌틸콩 추출 수율 41

2) 렌틸콩의 영양성분 41

가) 일반성분 41

나) 아미노산 45

다) 무기질 48

3) 렌틸콩 항산화 효과 51

가) 총 폴리페놀과 플라보노이드 함량 51

나) DPPH free radical scavenging activity 53

다) ABTS radical scavenging activity 56

라) Reducing power 58

2. 렌틸콩 추출물 첨가 약과의 품질특성 및 항산화 효과 60

1) 렌틸콩 추출물 첨가 약과의 품질특성 60

가) 팽화도 60

나) 흡유율 62

다) 렌틸콩 추출물 첨가 약과의 미세구조 64

2) 저장기간에 따른 렌틸콩 추출물 첨가 약과의 품질특성 66

가) 수분 66

나) 색도 68

다) 조직감 71

라) 관능적 특성 75

3) 저장기간에 따른 렌틸콩 추출물 첨가 약과의 산화안정성 79

가) 산가 79

나) 과산화물가 81

다) TBA가 82

4) 저장기간에 따른 렌틸콩 추출물 첨가 약과의 항산화 활성 85

가) 총 폴리페놀 함량 85

나) 총 플라보노이드 함량 87

다) DPPH free radical scavenging assay 89

라) ABTS radical scavenging assay 91

마) Reducing power 93

V. 요약 및 결론 95

VI. 참고문헌 102

APPENDICES 12

Appendix 1. Photographs of Yackwa added extracts from black lentil. 118

Appendix 2. Standard curve of gallic acid. 119

Appendix 3. Standard curve of quercetin. 120

Appendix 4. Score sheet for sensory evaluation. 121

ABSTRACT 127

Table 1. Operating conditions of ICS-OES 28

Table 2. Ingredient composition of Yakgwa with lentil added 32

Table 3. Operating conditions of texture analyzer 37

Table 4. Yields of solvent extracts from colored lentils 43

Table 5. Proximate compositions in colored lentils 44

Table 6. Amino acid contents of colored lentils 47

Table 7. Mineral contents of colored lentils 50

Table 8. Total polyphenol and flavonoid contents of colored lentil extracts 52

Table 9. IC50 Values for antioxidant activities of lentil extracts(이미지참조) 55

Table 10. Reducing power of lentil extracts 59

Table 11. Change of size of Yakgwa due to the adding portion with different percentage of black lentil extracts 61

Table 12. Oil absorption rate of black lentil extracts added Yakgwa 63

Table 13. Changes in moisture content of black lentil extracts added Yakgwa during the storage at 60℃ 67

Table 14. Changes in chromaticity of black lentil extracts added Yakgwa during storage at 60℃ 70

Table 15. Changes in texture characteristics of black lentil extracts added Yakgwa during storage at 60℃ 73

Table 16. Changes in sensory characteristics of black lentil extracts added Yakgwa during storage at 60℃ 77

Table 17. Changes in acid value of black lentil extracts added Yakgwa during storage at 60℃ 80

Table 18. Changes in peroxide value of black lentil extracts added Yakgwa during storage at 60℃ 83

Table 19. Changes in TBA value of black lentil extracts added Yakgwa during storage at 60℃ 84

Table 20. Changes in total polyphenol of black lentil extracts added Yakgwa during storage at 60℃ 86

Table 21. Changes in total flavonoid of black lentil extracts added Yakgwa during storage at 60℃ 88

Table 22. Changes in DPPH radical scavenging activity of black lentil extracts added Yakgwa during storage at 60℃ 90

Table 23. Changes in ABTS radical scavenging activity of black lentil extracts added Yakgwa during storage at 60℃ 92

Table 24. Changes in Reducing power activity of black lentil extracts added Yakgwa during storage at 60℃ 94

Figure 1. Preparation of lentil extracts. 25

Figure 2. Flow chart of making Yakgwa with lentil added. 33

Figure 3. DPPH free radical scavenging activity of colored lentil extracts. 54

Figure 4. ABTS radical scavenging activity of colored lentil extracts. 57

Figure 5. Scanning by electonic microscope of Yakgwa made with different lentil extracts level(×100). 65

권호기사보기

권호기사 목록 테이블로 기사명, 저자명, 페이지, 원문, 기사목차 순으로 되어있습니다.
기사명 저자명 페이지 원문 기사목차
연속간행물 팝업 열기 연속간행물 팝업 열기