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논문명/저자명
두피와 모발개선을 위한 생강정유 샴푸의 효과 = (A)study on the usability of ginger essential oil shampoo for improvement of scalp and hair conditions / 김선희 인기도
발행사항
서울 : 한양대학교 대학원, 2013.2
청구기호
TD 613.2 -13-204
형태사항
vi, 92 p. ; 26 cm
자료실
전자자료
제어번호
KDMT1201332133
주기사항
학위논문(박사) -- 한양대학교 대학원, 식품영양학과, 2013.2. 지도교수: 엄애선
원문
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표제지

목차

국문요지 10

I. 연구의 목적 12

II. 생강정유 함유 샴푸의 두피의 비듬과 지루 피부염에 대한 개선 효과 13

2.1. 서론 13

2.2. 연구재료 및 방법 18

2.2.1. 재료 및 시약 18

2.2.2. 세포 배양 18

2.2.3. 세포 생존률 측정 19

2.2.4. Nitric Oxide의 생성 19

2.2.5. 샴푸 제조 20

2.2.6. 피부 첩포 시험 20

2.2.7. 연구대상자 선정 21

2.2.8. 두피의 객관적 평가 21

2.2.9. 피험자 대상 설문 조사 23

2.2.10. 통계 분석 24

2.3. 연구 결과 25

2.3.1. 세포 생존률 측정 25

2.3.2. Nitric Oxide의 측정 27

2.3.3. 피부 첩포 시험 27

2.3.4. 두피의 객관적 평가 30

2.3.5. 피험자 대상 설문조사 분석 44

2.4. 고찰 50

III. 생강정유 함유 샴푸의 탈색으로 유발된 모발손상에 대한 개선 효과 53

3.1. 서론 53

3.2. 연구 재료 및 방법 58

2.2.1. 모발 시료 및 재료 58

2.2.2. 샴푸 제조 및 모발의 샴푸처리 58

2.2.3. 모발의 주사전자 현미경 촬영(SEM) 59

2.2.4. 모발의 단백질 유출량 측정 59

2.2.5. 모발의 인장강도 60

3.3. 연구 결과 61

3.3.1. 손상모발의 형태학적 변화 관찰 61

3.3.2. 모발 탈색제로 유발된 손상모발의 인장강도 67

3.3.3. 손상모발의 단백질 유출량 70

3.4. 고찰 75

IV. 결론 77

REFERENCES 80

ABSTRACT 101

Table 1. Change of hair density 35

Table 2. Change of hair thickness 36

Table 3. Change of scalp hydration after GEO shampoo treatment 38

Table 4. Change of scalp sebum amount after GEO shampoo treatment 40

Table 5. Change of scalp TEWL after GEO shampoo treatment 42

Table 6. General characteristics of subjects 46

Table 7. Behavioral characteristics on scalp condition and shampoo 47

Table 8. Satisfaction and usability after using shampoo 49

Table 9. Scanning electron microscope images of hair shaft after hair bleaching depending on different concentration of oxidizing agent 62

Table 10. Scanning electron microscope images of hair shaft on GEO shampoo treatment after hair bleaching using 3% oxidizing agent 64

Table 11. Scanning electron microscope images of hair shaft on GEO shampoo treatment after hair bleaching using 6% oxidizing agent 65

Table 12. Scanning electron microscope images of hair shaft on GEO shampoo treatment after hair bleaching using 9% oxidizing agent 66

Table 13. Change of hair tensile strength on GEO Shampoo treatment after hair bleaching using different concentration oxidizing agent 69

Figure 1. Major chemical constituents of ginger 17

Figure 2. Dandruff grading system by folliscope images 22

Figure 3. Cell viability of GEO in RAW 264.7 cells 26

Figure 4. Effects of GEO on NO production by LPS stimulated RAW 264.7 macrophages 28

Figure 5. The result of skin patch test 29

Figure 6. Folliscope images evaluation of 0.0% GEO shampoo treatment 31

Figure 7. Folliscope images evaluation of 0.5% GEO shampoo treatment 32

Figure 8. Folliscope images evaluation of 1.0% GEO shampoo treatment 33

Figure 9. Folliscope images evaluation of 2.0% GEO shampoo treatment 34

Figure 10. Change of scalp hydration after GEO shampoo treatment 39

Figure 11. Change of scalp sebum amount after GEO shampoo treatment 41

Figure 12. Change of scalp TEWL after GEO shampoo treatment 43

Figure 13. Structure of hair shaft 57

Figure 14. Tensile strength after hair bleaching depending on different concentration of oxidizing agent 68

Figure 15. Amount of protein released after hair bleaching depending on different concentration of oxidizing agent 71

Figure 16. Amount of protein released by GEO shampoo treatment after hair bleaching using 3% oxidizing agent 72

Figure 17. Amount of protein released by GEO shampoo treatment after hair bleaching using 6% oxidizing agent 73

Figure 18. Amount of protein released by GEO shampoo treatment after hair bleaching using 9% oxidizing agent 74

초록보기 더보기

 두피는 한선과 피지선이 다수 분포되어 있고, 스트레스와 호르몬은 두피의 생리 항상성에 영향을 줄 수 있다. 두피는 피부 상재균으로 인한 피부 질환이 발생 될 수 있으며, 두피의 비듬은 정상 세균 중의 하나인 Pityrosporum ovale의 과다 증식과 연관된 지루 피부염이나 건선과 같은 두피 피부 질환에 동반되어 발생되기도 한다. 두피를 보호하는 모발은 물리적, 화학적, 생리적, 환경적 요인으로 손상될 수 있으며 두피의 손상으로 모발의 손상이 일어나기도 한다. 모발의 장식을 위한 화학적인 시술은 모발의 형태학적인 변화와 아미노산의 변화를 유발하고 강도 및 탄력에 손상을 주고 두피에도 영향을 준다. 본 연구에서는 식품의 향신료와 천연 식물 치료제로 널리 사용되고 있는 생강의 항균, 항염, 항산화 등의 효과를 선행연구를 통하여 확인하고, 아로마 요법 등의 미용 목적으로 널리 이용되고 있는 생상정유를 첨가한 샴푸를 제조하여, 비듬과 지루 두피에 대한 개선 효과 및 모발 탈색제로 유발된 모발 손상의 개선 효과를 밝히고자 하였다.

생강정유의 RAW 264.7 세포주에 대한 MTT assay결과 대조군과 대비하여 0.1%와 0.5% 농도에서 20%의 세포증식을 보였으며, LPS 처리한 RAW 264.7 세포주에서 생강정유 0.1%, 0.5%, 2.0%, 5.0%에서 NO의 억제 효과를 확인하였다.

생강정유 첨가 0.5%, 1.0%, 2.0% 샴푸와 대조군 샴푸에 대한 피험자를 대상으로 임상 실험 전 후의 두피 상태의 변화를 두피 화상 현미경으로 관찰한 결과, 인설과 비듬의 형태에 따른 변화가 보이지 않는 대조군 샴푸에 비해 모든 생강정유 함유 삼푸에서 건성비듬과 지성 비듬의 개선 변화를 확인하였으며 모발의 밀도와 두께에서는 통계학적인 유의한 변화를 관찰할 수 없었다. 두피의 수분함량, 피지량, 경피수분손실량의 차이의 변화는 수분함량과 경피수분손실량에서만 임상실험 전 후의 유의적인 차이를 보였으나, 피지량 변화에서도 감소하는 경향을 확인할 수 있었다. 피험자를 대상으로 설문조사한 결과 적은 개체수와 중도 탈락율로 인하여 통계적인 유의성은 확인 할 수 없었지만, 대부분의 피험자들은 스트레스와 피곤함을 호소하였으며 자가 두피 유형 판단에 대해 미숙하였고, 두피와 모발 위주의 샴푸 사용을 하고 있었으며 생강정유의 향과 향후 재사용 여부에는 선호 경향을 보였다.

모발 탈색제로 처리한 손상모발에 대한 형태학적인 변화를 관찰한 결과 정상모발에 비하여 모발 탈색제 제조에 사용된 산화제 농도에 의존적으로 모발의 손상이 증가되었다. 각각의 손상모발을 생강정유 함유 샴푸로 처리한 결과, 대조군 처리 샴푸에 비하여 연속 15회 샴푸 처리 후에 균일하고 매끄러운 모표피의 표면 변화을 확인할 수 있었다. 모발의 인장강도는 모발 탈색에 사용된 산화제의 농도 의존적으로 그 측정치가 낮아졌으며, 손상모발을 생강정유 함유 샴푸로 연속 30회 처리후의 인장강도는 동일하거나 증가되는 경향을 보였다. 모발의 단백질 유출량은 모발 탈색제 제조에 사용된 산화제 농도가 높을 수 록 증가하여 모발의 손상이 크다는 것을 확인하였고, 생강정유 함유 샴푸로 연속 30회 처리 후의 모발의 단백질 유출량은 생강정유 샴푸 농도별로 유의한 차이가 없었으나, 6% 산화제를 사용한 생강정유 1.0%, 2.0% 샴푸처리군에서 단백질 유출량의 감소 경향이 크게 나타났다.

본 연구를 통하여 생강정유 함유 샴푸의 비듬과 지루 두피에 대한 개선 효과와 손상모발에 대한 개선 효과를 확인 할 수 있었다. 생강정유는 두피와 모발에 안전성과 기능성을 가진 천연 식물정유로 두피 모발 개선을 위한 제품의 소재로 사용될 수 있음을 보여주었으며, 생강 정유가 식품 유래의 고부가가치를 위한 기능성 소재로 개발될 것으로 기대한다.

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번호 참고문헌 국회도서관 소장유무
1 Physicochemical parameters and antimicrobial activities of oil Extracted from ginger. Ethnobotanical Leaflets 2010; 14: 381-89 미소장
2 Effect of ginger on diabetic neuropathy, plasma antioxidant capacity and lipid peroxidation in rats. Food Chem 2007; 101(1):... 미소장
3 Anti-diabetic and hypolipidaemic properties of ginger (Zingiber officinale) in streptozotocin-induced diabetic rats 네이버 미소장
4 Measurement of hydration in the stratum corneum with the MoistureMeter and comparison with the Corneometer 네이버 미소장
5 Effects of a ginger extract on knee pain in patients with osteoarthritis 네이버 미소장
6 A study on the usability and foaming ability of shampoo according to additives: focused on the addition of chitosan [dissertation].... 미소장
7 Effectiveness of ginger for prevention of nausea and vomiting after gynecological laparoscopy. 네이버 미소장
8 Some phytochemical, pharmacological and toxicological properties of ginger ( Zingiber officinale Roscoe): A review of recent research 네이버 미소장
9 The Antibiosis of garlic extracts its effect on scalp health [dissertation]. Seoul; Sungshin Women's University; 2011 미소장
10 Antioxidant determination by the use of a stable free radical Nature 1985; 181: 1199-1200 미소장
11 Hair care products (waving, straightening, conditioning, and coloring). Clinic Dermatol 2001; 19 : 431-436 미소장
12 Contributions to the chemistry of human hair: lipid chemical aspects of permanently waved hair Int J Cosmet Sci 1989;11:167-174 미소장
13 Anaesthesia and the law. 네이버 미소장
14 CONSUMER ATTITUDES TOWARD FOOD SAFETY ISSUES 네이버 미소장
15 Acne vulgaris 네이버 미소장
16 Aromatherapy: Evidence for Sedative Effects of the Essential Oil of Lavender after Inhalation 네이버 미소장
17 Aromatherapy undiluted safty and ethics. National Association for Holistic Aromatherapy [serial on the Internet]. 2005 [cited 2012... 미소장
18 Inhibitory effect of Scrophulariae Radix extract on TNF- , IL-1 , IL-6 and nitric α β oxide production in... 미소장
19 Antimicrobial Effects of Ethanol Extracts of Korea Endemic Herb Plants 소장
20 Fine Structure of damaged Hair Shaft by Daily Treatment of Heat for a Beautiful Face 소장
21 Comparative Study of Extracts from Rhubarb on Inflammatory Activity in Raw 264.7 Cells 소장
22 Camptothecin suppresses nitric oxide biosynthesis in RAW 264.7 macrophages 네이버 미소장
23 Anti-inflammatory Effect of Aloe Vera and Aloe Arborescens inPhosphatidic Acid-stimulated Raw Cells 소장
24 Antimicrobial Activity of Rhus javanica Extracts Against Animal Husbandry Disease - Related Bacteria 소장
25 Antimicrobial effects of plants extracts on Malassezia-related dandruff, J Kor Soc Eethe&Cosm 2009; 4(4): 19-25 미소장
26 Effect of bulgaria rose otto essential oil on skin wrinkle [dissertation]. Seoul: Chunang University; 2010 미소장
27 Natural pungent compounds : IV. Examination of the gingerols, shogaols, paradols and related compounds by thin-layer and gas chromatography 네이버 미소장
28 Volatile oil crops: their biology, biochemistry and production. In: Hay RKM, Waterman PG, editor. Biological activity of volatile oils in... 미소장
29 Hair low-sulfur protein composition does not differ electrophoretically among different races. 네이버 미소장
30 Research on comparation of ingredients in Seosan ginger and in China ginger and methods of browning control in ginger... 미소장
31 Composition of ginger (Zingiber officinale roscoe) volatile oils from Nigeria 네이버 미소장
32 Efficacy of ginger for nausea and vomiting: a systematic review of randomized clinical trials 네이버 미소장
33 Bioassay-guided isolation and identification of antifungal compounds from ginger. 네이버 미소장
34 Pharmaceuticals from plants. 네이버 미소장
35 Current research on ethnic hair 네이버 미소장
36 Spices and seasoning blends : a taste for all seasons 네이버 미소장
37 Industry perspectives on the use of antimicrobials and inhibitors for food applications. J Food Prot 1996; Supplement: 82-86 미소장
38 Anti-microbial Activity of Grapefruit Seed Extract and Processed Sulfur Solution against Human Skin Pathogens 소장
39 A critical review of the structural mechanics of wool and hair fibres 네이버 미소장
40 Terpens XLI. Sesquiterpenes of ginger oil. Collect Czech Chem Communs 1953, 18: 297-300 미소장
41 Contributions to the chemistry of human hair: II. Lipid chemical aspects of permanently waved hair. 네이버 미소장
42 Isolation of 6-, 8-, and 10-Gingerol from Ginger Rhizome by HPLC and Preliminary Evaluation of Inhibition of Mycobacterium a vium and... 미소장
43 Comparison of Clinical Manifestations and Distribution of Malassezia Species in Patients with Seborrheic Dermatitis and Atopic Dermatitis 소장
44 The healing art of massage and aroma therapy, Korea Sport Research 2003; 14(2): 803-814 미소장
45 Metabolic profiling and phylogenetic analysis of medicinal Zingiber species: Tools for authentication of ginger ( Zingiber officinale Rosc.) 네이버 미소장
46 Changes of human hairs according to hair bleaching and coating treatment, International Journal of Beauty Industry 2007; 2(2):... 미소장
47 The study of the hair change by doing a perm, a hari coloring, a hair bleach, a coating [dissertation]. Gyeongsan: Catholic... 미소장
48 모발 염색 전후의 역학적·영양학적 및 형태학적 변화 소장
49 A study on the physical change of hair shaft with the processing time of hydrogen peroxide [dissertation]. Seoul: Kunkuk... 미소장
50 Upregulation of nitric oxide synthase in cultured human keratinocytes after ultraviolet B and bradykinin. 네이버 미소장
51 Inhibition of tumor promotion in SENCAR mouse skin by ethanol extract of Zingiber officinale rhizome. 네이버 미소장
52 Enhanced Expression of Inducible Nitric Oxide Synthase by Juzen-Taiho-To in LPS-Activated RAW264.7 Cells, a Murine Macrophage Cell Line 네이버 미소장
53 The follicular distribution and abundance of resident bacteria on human skin. 네이버 미소장
54 Antioxidative and antiaging effects of Persicaria hadropipper L. Extracts, J Soc Cosmet Sci Korea 2009; 35(3): 293-300 미소장
55 Antioxidative effect of ginger extracts. Korean Soc Food Sci Nutr 1993; 9(1); 37-42 미소장
56 Antibacterial activity of Persicaria hydropiper extracts and its application for cosmetic material. Kor J Microbial Biotechnol 2010;... 미소장
57 Comparative Analysis on the Dandruff Multiplication of Scalp after Shampooing. J Beauty & Trichology 2008; 4(2): 215~223 미소장
58 Anti-cancer Constituents from the Dried Rhizomes of Zingiber officinale Roscoe 네이버 미소장
59 Volatile Flavor Components of Korean Ginger(Zingiber officinale Roscoe) 소장
60 Inhibition effect of Phellinus lgniarius water extract on TNF- , IL-1 , IL-6 and nitric oxide production α β in lipopolysaccharide... 미소장
61 Antifungal Activity of Borneolum (Borneo-Camphor) from Dryobalanops aromatica against Malassezia furfur. 소장
62 The role of innate immunity in the pathogenesis of acne. 네이버 미소장
63 Influence of Oxidative and/or Reductive Treatment on Human Hair (I): Analysis of Hair-Damage after Oxidative and/or Reductive Treatment 네이버 미소장
64 Development of shampoo formulated by EPA for the damaged hair. Korean J Clin Pharm 2011; 21(3): 256-269 미소장
65 A Study on the soybean effects for scalp hair treatment. J Beau Tricho 2005; 1(1): 77-91. 미소장
66 Induction of apoptosis in HL-60 cells by pungent vanilloids, [6]-gingerol and [6]-paradol 네이버 미소장
67 Study on the Tensile Strength of Bleached Hair, Korean J Microscopy 2008; 38(3): 251-257 미소장
68 Study on the physicochemical and morphological changes of hair treated with dye agent [dissertation]. Seosan: Hanseo University;... 미소장
69 A study on the effect of natural essential oils on dandruff germ [dissertation]. Yongin: Yongin university; 2004 미소장
70 Chemical Composition and Antifungal Activity of Plant Essential Oils against Malassezia furfur 소장
71 Antibacterial activity of the zingiberaceae plant extract against oral microorganisms [dissertation]. Seoul: Yonsei University; 2005 미소장
72 Production and characterization of a potent antidandruffy compound from phytochemicals [dissertation]. Daejeon: Paichai... 미소장
73 Woman in their twenty's hair treatment choices and status of damage [dissertation]. Suwon: Kyunghee University; 2005 미소장
74 Consumer's purchase and usage pattern of hair beauty products, Graduate school of drug and food [dissertation]. Seoul:... 미소장
75 Production and Application of Natural Flavors. Beijing:China Light Industry Press, 28-31, 1991 미소장
76 Ginger (Zingiber officinale Roscoe) and the Gingerols Inhibit the Growth of Cag A+ Strains of Helicobacter pylori 네이버 미소장
77 Antibacterial Activity and Medicinal Properties of Ginger (Zingiber Officina 네이버 미소장
78 Study on the extraction techniques for ingredient from ginger and analysis of the extractor [dissertation]. Chongqing: Southwest... 미소장
79 Quantitative microbioloby of the scalp in non-dandruff, dandruff and seborrhic dermatitis. J Invest Dermatol, 1979; 64(6): 401-405 미소장
80 Food colors, flavors, and safety, A consumer viewpoint. Food Technol 1986; 40(1): 72-77 미소장
81 Staphylococci, Streptococci and the skin, Review of Impetigo and the staphylococca lscalded skin syndrome. Semin Dermatol 1982; 1:... 미소장
82 Oxygen radical-induced neurotoxicity in spinal cord neuron cultures. 네이버 미소장
83 Volatile flavor components of Zingiberis rhizoma (Zingiber officinale Roscoe). Agric Biol Chem 1998; 52(11): 2961-2963 미소장
84 Dietary ginger constituents, galanals A and B, are potent apoptosis inducers in Human T lymphoma Jurkat cells 네이버 미소장
85 Food allergy and IgE sensitization caused by spices: CICBAA data (based on 589 cases of food allergy). 네이버 미소장
86 Research on the scalp based on the age and type of hair care, Graduate school of distance learning [dissertation]. Seoul:... 미소장
87 Electrophoretic analysis of alkylated proteins of human hair from various ethnic groups 네이버 미소장
88 Antimicrobial Properties of Extracts of Allium cepa (Onions) And Zingiber officinale(Ginger) on Escherichia coli, Salmonella typhi and... 미소장
89 Repairing Effects of Diglucosyl Gallic Acid on Coloring-Damaged Hair 네이버 미소장
90 Identification of the characteristic odorants in in fresh rhizomes of ginger (Zingiber officinale Roscoe) using aroma extract dilution... 미소장
91 Inhibitory effects of ginger (Zingiber officinale Roscoe) essential oil on leukocyte migration in vivo and in vitro. 네이버 미소장
92 A review of 12 commonly used medicinal herbs. 네이버 미소장
93 Antimicrobial Activity of Essential Oils against Helicobacter pylori 네이버 미소장
94 How big is a drop? A volumetric assay of essential oils 네이버 미소장
95 Studies on the antimicrobial effects of garlic (Allium sativum Linn), ginger (Zingiber officinale Roscoe) and lime (Citrus aurantifolia Linn) 네이버 미소장
96 Fragrance raw materials monographs: Ginger oil. Food Cosmet Toxicology 1974; 12(7-8): 901-902 미소장
97 Characteristics of B Cell proliferation by polysaccharide fraction of Paeonia japonica miyabe 네이버 미소장
98 Clinical Efficacy for 1% Zinc Pyrithione Shampoo for the Treatment of Dandruff 소장
99 Inhibitory effects of [6]-gingerol, a major pungent principle of ginger, on phorbol ester-induced inflammation, epidermal ornithine decarboxylase activity and skin tumor promotion in ICR mice 네이버 미소장
100 Antibacterial Activity of [10]-Gingerol and [12]-Gingerol isolated from ginger rhizome against periodontal bacteria, Phytother Res... 미소장
101 Regulatory perspective of the USDA on the use of antimicrobials and inhibitors in food. J Food Prot 1996; Supplement: 78-81 미소장
102 Pityrosporum orbiculare: incidence and distribution on clinically normal skin. 네이버 미소장
103 Comparative analysis on the hair damage by magic straight permanent [dissertation]. Seoul: Kunkuk University; 2010 미소장
104 Photodegradation of human hair: An SEM study 네이버 미소장
105 Hair color changes and protein damage caused by ultraviolet radiation 네이버 미소장
106 SENSITIVITY OF SOME COMMON FOOD-BORNE BACTERIA TO THE SPICES SAGE, ROSEMARY, AND ALLSPICE 네이버 미소장
107 The Antibacterial Action of Garlic, Onion, Ginger and Red Pepper Juice 소장
108 NADPH-diaphorase-positive nerves and the role of nitric oxide in CGRP relaxation of uterine contraction 네이버 미소장
109 Management of hair damage rate abd mechanical properties after chemical treatment [dissertation]. Seoul: Konkuk University; 2005 미소장
110 Anti-tumor promoting potential of selected spice ingredients with antioxidative and anti-inflammatory activities: a short review 네이버 미소장
111 Chemical analysis of essential oil of ginger (Zingiber officinale). Pakistan J Bio Sci 2005; 8(11): 1576-1578 미소장
112 Anti-tumor promoting potential of selected spice ingredients with antioxidative and anti-inflammatory activities: a short review. Food... 미소장
113 Chemoprotective properties of some pungent ingredients present in red pepper and ginger 네이버 미소장
114 Morphology and histochemistry of human hair. 네이버 미소장
115 Correlating porosity and tensile strength of chemically modified hair. Cosmet Toitletries 2002; 117(11): 57-64 미소장
116 Influence of Oxidative and/or Reductive Treatment on Human Hair (I): Analysis of Hair-Damage after Oxidative and/or Reductive Treatment 네이버 미소장
117 Influence of Oxidative and/or Reductive Treatment on Human Hair (I): Analysis of Hair-Damage after Oxidative and/or Reductive Treatment 네이버 미소장
118 The influence of hair bleach on the ultrastructure of human hair with special reference to hair damage. 네이버 미소장
119 Bactericidal Activity of Organic Acids against Salmonella typhimurium Attached to Broiler Chicken Skin 네이버 미소장
120 Quantification prevention of hair damage, J Soc Cosmet Chem 1993; 44: 347-371 미소장
121 The use of ginger as a potential anti-inflammatory and antithrombotic agent. Prostaglandis Leukot Eeent fatty acids 2002; 67(6):... 미소장
122 The intermediate filament structure of human hair. 네이버 미소장
123 Comparison of efficacy of ginger with various antimotion sickness drugs. 네이버 미소장
124 Gastrointestinal motility enhancing effect of ginger and its active constituents. 네이버 미소장
125 Antibacterial activity of Platycarya strobilacea extract and stability of the extract-containing cream. Kor J Microbial Biotechnol... 미소장
126 The effect of Korean mistletoe extract M11C (non-lectin components) on IL-1β release and expression from macrophages 네이버 미소장
127 Antibacterial effects of natural essential oils from ginger and mustard against Vibrio species inoculated on sliced raw flatfish 소장
128 Comparative study on antibacterial effects of essential oils against vibrio species [dissertation]. Jeonju: Chonbuk National... 미소장
129 A study on the scalp conditions dependent on the perceptions and habits to shampoo [dissertation]. Seoul: Kunkuk University; 2008 미소장
130 A Screening on 5 spieces essential oil's safety by the observation of cytotoxicity and morphological change on cell, J Kor Soc Cosm... 미소장
131 Growth Inhibition of Listeria monocytogenes by Sodium Polyphosphate as Affected by Polyvalent Metal Ions 네이버 미소장
132 Spices and herbs: their antimicrobial activity and its determination. J Food Saf 1988; 9(2): 97-118 미소장
133 Potential Anticarcinogenic Natural Products Isolated from Lemongrass Oil and Galanga Root Oil 네이버 미소장
134 Research on rrogress of gingerol chemistry. J Food Research and Development 1998; 19(1): 7-10 미소장

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