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목차
ABSTRACT 19
총설 22
Ⅰ. 이론적 배경 22
1. 키위 protease 22
2. 두피 (Scalp) 24
3. 모발 (Hair) 27
Ⅱ. 연구의 배경 31
1. 연구의 필요성 31
2. 연구의 범위 및 방법 35
제1장 키위 protease 처리에 의한 정상모의 품질개선 효과 36
Ⅰ. 서론 36
Ⅱ. 실험재료 및 방법 39
1. 실험재료 39
2. 실험방법 40
Ⅲ. 결과 및 고찰 43
1. Protease 처리한 모발의 굵기 변화 43
2. Protease 처리한 모발의 광학현미경 관찰 45
3. Protease 처리한 모발의 아미노산 변화 48
4. Methylene blue 염색법을 이용한 단백질 분해능 분석 52
5. Protease 처리에 의한 모발 표면과 단면 SEM 관찰 53
6. Protease 처리한 모발의 인장강도 변화 58
Ⅳ. 결론 62
제2장 키위 protease 처리에 의한 손상모 (염색모, 퍼머모, 탈색모)의 품질개선 효과 64
Ⅰ. 서론 64
Ⅱ. 재료 및 방법 66
1. 시료모발 66
2. 실험방법 67
Ⅲ. 결과 및 고찰 70
1. 염색모 70
2. 퍼머모 90
3. 탈색모 107
Ⅳ. 결론 126
제3장 미용실 방문 고객의 키위 protease 처리에 따른 만족도 조사 128
Ⅰ. 서론 128
Ⅱ. 연구 방법 130
1. 조사 대상 및 자료수집기간 130
2. Protease 처리 방법 130
3. Protease 처리 전·후의 손상모의 SEM관찰 131
4. 설문 조사 도구 131
5. 분석 방법 131
Ⅲ. 결과 및 고찰 132
1. 조사 대상자의 일반적 특성 132
2. 조사 대상자의 모발관리 특성 134
3. 조사 대상자의 모발관리 인식 및 제품사용 실태 136
4. 조사 대상자의 만족도 138
5. 고객과 헤어 디자이너의 만족도 비교 141
6. 키위 protease 처리 전·후의 손상모 (염색모, 퍼머모, 탈색모)의 모발 표면 SEM 관찰 144
Ⅳ. 결론 147
제4장 키위 protease의 항균성과 두피건강에 미치는 영향 149
Ⅰ. 서론 149
Ⅱ. 재료 및 방법 152
1. 키위 protease의 항균력 실험 152
2. 피부 감작성 Test 154
3. 두피의 변화 측정 155
4. 두피 변화에 따른 만족도 조사 및 분석법 156
Ⅲ. 결과 및 고찰 157
1. 항균성 157
2. 피부 감작성 162
3. 임상자의 두피 변화 164
4. 두피 변화에 따른 임상자의 만족도 170
Ⅳ. 결론 174
참고문헌 176
국문초록 189
부록 191
Table 1-1. Component analysis of amino acids in the hairt reated with the crude enzyme extract of kiwi protease 51
Table 1-2. Analysis on significance of tensile strength among the time zone after treatment normal hairs with the kiwi protease 60
Table 2-1. Analysis on significance of tensile strength among the time zone after treatment dyed hairs with the kiwi protease 88
Table 2-2. Analysis on significance of wave intervals among the time zone after treatment perm hairs with the kiwi protease 98
Table 2-3. Analysis on significance of tensile strength among the time zone after treatment perm hairs with the kiwi protease 105
Table 2-4. Analysis on significance of tensile strength among the time zone after treatment bleached hairs with the kiwi protease 124
Table 3-1. General characteristics of the survey subjects 133
Table 3-2. Hair characteristics of the subjects 135
Table 3-3. Hair management behavior subjects 136
Table 3-4. Results of satisfaction survey after treating the kiwi protease 139
Table 3-5. Comparison of satisfaction between customers and hair designers 142
Table 4-1. Results of the safety experiment using kiwi protease 163
Table 4-2. The morphological change of scalps during 4-week kiwi protease treatment 165
Table 4-3. Scalp management characteristics of clinical subjects 171
Table 4-4. Results of satisfaction survey after clinicaltest used kiwi protease 173
Fig. 1. Scalp structure (11). 25
Fig. 2. Hairstructure (16). 28
Fig. 1-1. The thickness change of hair processed by supplemental enzyme liquid of kiwi protease. 45
Fig. 1-2. Image of normal hair. 46
Fig. 1-3. Microscopic image of the hair treated with the denatured kiwi protease(the control group). 47
Fig. 1-4. Microscopic image of the hair treated with the crude enzyme extract of kiwi protease at 25℃(the experimental group 1). 47
Fig. 1-5. Microscopic image of the hair treated with the crude enzyme extract of kiwi protease at 45℃(the experimentalg roup 2). 48
Fig. 1-6. Measurement of the hair decomposition ability of protease by methylene blue dyeing. 53
Fig. 1-7. SEM image for normal hair surface and section. 56
Fig. 1-8. SEM image safter treatment with kiwi protease on both experimental group and control group. 57
Fig. 1-9. Change of the tensile strength in the hair by treating with the crude enzyme extract of kiwi. 61
Fig. 2-1. The thickness change of dyed hair processed by supplemental enzyme liquid of kiwi protease. 72
Fig. 2-2. Image of dyed hair. 73
Fig. 2-3. Microscopic images of the dyed hair after treatment with the denatured kiwi protease. 74
Fig. 2-4. Microscopic images of the dyed hair after treatment with the crude enzyme extract of kiwi protease at 25℃. 74
Fig. 2-5. Microscopic images of the dyed hair after treatment with the crude enzyme extract of kiwi protease at 45℃. 75
Fig. 2-6. Measurement of the dyed hair decomposition ability of protease by methylene blue dyeing. 77
Fig. 2-7. L* value of the dyed hair. 79
Fig. 2-8. a* value of the dyed hair. 80
Fig. 2-9. b* value of the dyed hair. 81
Fig. 2-10. K/S value of the dyed hair. 83
Fig. 2-11. SEM images for surface and cross section for dyed hair. 85
Fig. 2-12. SEM image for the dyed hair treated with kiwi protease of experimental group and control group. 86
Fig. 2-13. Change of the tensile strength in the dyed hair after treatment with the crude enzyme extract of kiwi protease. 89
Fig. 2-14. The thickness change of perm hair processed by supplemental enzyme liquid of kiwi protease. 91
Fig. 2-15. Image of perm hair. 93
Fig. 2-16. Microscopic images of the perm hair after treatment with the denatured kiwi protease. 93
Fig. 2-17. Microscopic images of the perm hair after treatment with the crude enzyme extract of kiwi protease at 25℃. 94
Fig. 2-18. Microscopic images of the perm hair after treatment with the crude enzyme extract of kiwi protease at 45℃. 94
Fig. 2-19. Measurement of the perm hair decomposition ability of protease by methylene blue dyeing. 96
Fig. 2-20. Measurement of wave intervals. 99
Fig. 2-21. SEM image for perm hair surface and section. 101
Fig. 2-22. SEM images for the perm hair treated with kiwi protease of experimental group and control group. 102
Fig. 2-23. Change of the tensile strength in the perm hair by treating with the crude enzyme extract of kiwi protease. 106
Fig. 2-24. The thickness change of the bleaching hair by the treatment of kiwi protease. 109
Fig. 2-25. Bleached hair. 111
Fig. 2-26. Microscopic images of the bleached hair after treatment with the denatured kiwi protease. 111
Fig. 2-27. Microscopic images of the bleached hair after treatment with the crude enzyme extract of kiwi protease at 25℃. 112
Fig. 2-28. Microscopic images of the bleached hair after treatment with the crude enzyme extract of kiwi protease at 45℃. 112
Fig. 2-29. Measurement of the bleached hair decomposition ability of protease by methylene blue dyeing. 114
Fig. 2-30. L* value of the bleached hair. 116
Fig. 2-31. a* value of the bleached hair. 117
Fig. 2-32. b* value of the bleached hair.(이미지참조) 118
Fig. 2-33. SEM image for bleached hair surface and section. 120
Fig. 2-34. SEM image for the bleached hair treated with kiwi protease of experimental group and control group. 121
Fig. 2-35. Change of the tensile strength in the bleached hairby treating with the crude enzyme extract of kiwi protease. 125
Fig. 3-1. Styling products used. 137
Fig. 3-2. The plan on using the kiwi protease in the future. 141
Fig. 3-3. Intention on recommending the kiwi protease to customers. 144
Fig. 3-4. SEM image fordyed hair. 145
Fig. 3-5. Perm hair. 146
Fig. 3-6. Bleached hair. 146
Fig. 4-1. Antibiotic activity of kiwi protease on various bacteria. 158
Fig. 4-2. Antibiotic activity of kiwi protease against P. ovale and P. acne. 159
Fig. 4-3. P. ovale's clear zone. 161
Fig. 4-4. Change of the L* value in the scalp. 167
Fig. 4-5. Change of the a* value in the scalp. 168
Fig. 4-6. Change of the b* value in the scalp. 169
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본 연구는 키위 (Apteryx australis) 추출물에 함유된 protease를 두피와 모발에 적용시켜 봄으로써 친환경적인 천연 원료로서의 가능성을 평가하고자 하였으며 모발의 굵기, 광학현미경관찰, 모발 아미노산 분석, methylene blue 염색에 의한 단백질 분해능 분석, SEM 관찰, 인장강도, 모발의 표면색 측정, 웨이브 효율성 측정 등의 실험을 거쳐 다음과 같은 결론을 얻었다.
첫째, 키위 protease를 정상모에 처리한 결과 각종 오구 제거와 함께 품질개선효과를 확인하였다. 또한 모표피 정련과 함께 모발 표면에 오구를 제거하여 정상모에 품질개선효과가 우수함이 확인되었다.
둘째, 키위 protease를 손상모 (염색모, 퍼머모, 탈색모)에 처리한 결과 30분의 시간을 설정하면 염색모의 염색성과 퍼머모의 웨이브 변화에 큰 영향을 미치지 않으면서 품질개선효과가 있음이 확인되었다. 뿐만 아니라 탈색모에서도 동일한 30분의 시간을 적용하면 모발의 오구 제거와 함께 손상된 모표피의 정련과 모발의 퇴색 없이 품질개선효과가 있음을 확인 할 수 있었다.
셋째, 앞서 모발의 품질개선효과가 확인된 키위 protease를 사용하여 미용실에 방문하는 고객의 모발에 전·후 처리제로 처리함으로써 이를 통해 얻어지는 고객의 만족도를 조사한 결과 고객의 87%가 향후 키위 protease를 사용하고 싶다고 하여 고객 만족도가 우수한 것으로 확인되었으며, 이를 시술한 헤어디자이너 역시 70.9%가 향 후 고객에게 권할 의향에 긍정적으로 답변하여 고객과, 헤어 디자이너의 만족도 또한 우수한 것으로 나타났다.
넷째, 앞서 모발의 품질개선효과와 고객 만족도가 입증된 키위 protease를 이용하여 여러균주와 두피의 상재하는 P. ovale에 대한 항균성과 피부 안전성을 통해 두피의 변화를 실험과 임상 실험을 통하여 여러 균주 및 두피 상제균에 항균성이 증명되었다. 또한 피부 안전성에서 20명의 실험 참여자 모두 음성으로 확인되었으며 이 후 4주간에 걸친 두피 임상실험에서도 염증 및 비듬 완화와 함께 두피의 혈색 또한 정상의 두피 톤인 청백색으로 호전됨을 확인하였다.
이상의 결과로 기존에 두피·모발 화장품에 사용하였던 합성 원료의 사용을 대처할 수 있는 친환경적인 천연 소재로 키위 protease의 사용은 정상모 및 손상모를 비롯한 두피의 품질개선효과가 있어 30분의 시간 설정으로 키위 protease의 적용은 고객 만족에 도움을 줄 수 있는 새로운 천연 두피·모발 화장품 원료로서 유용하게 활용할 가치가 있다고 판단된다.
참고문헌 (127건) : 자료제공( 네이버학술정보 )더보기
원문구축 및 2018년 이후 자료는 524호에서 직접 열람하십시요.
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