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논문명/저자명
초등학생의 나물 섭취실태 및 기호도 조사 / 정경숙 인기도
발행사항
서울 : 숙명여자대학교 교육대학원, 2007.8
청구기호
TM 613.2 ㅈ154ㅊ
형태사항
vii, 87 p. ; 26 cm
자료실
전자자료
제어번호
KDMT1200764468
주기사항
학위논문(석사) -- 숙명여자대학교 교육대학원, 영양교육, 2007.8
원문
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표제지

감사의 글

목차

국문요약 10

I. 서론 12

II. 문헌적 고찰 15

1. 학교급식 실시현황 15

2. 학령기의 식습관 17

3. 학교급식아동의 채소에 대한 기호도 19

III. 연구내용 및 방법 22

1. 연구대상 및 시기 22

1) 영양사 대상 22

2) 피급식자 대상 22

2. 연구방법 22

1) 영양사 대상 22

2) 피급식자 대상 23

3. 통계처리 23

1) 영양사 대상 23

2) 피급식자 대상 23

IV. 결과 및 고찰 24

1. 영양사 대상 연구 24

1) 영양사 일반사항 24

2) 영양사의 의식조사 27

2. 피급식자 대상 연구 29

1) 피급식자의 일반사항 29

2) 피급식자의 식습관 31

3) 피급식자의 나물에 대한 기호도 및 인지도 54

3. 영양사의 의식과 피급식자의 기호도 비교 70

V. 요약 및 결론 74

참고문헌 77

Abstract 96

Table 1. The status of school lunch program in 2006 16

Table 2. General characteristics of nutritionist 26

Table 3. Consciousness by nutritionist's experience 28

Table 4. General characteristics of elementary school students 30

Table 5. Frequency of breakfast by general characteristics 32

Table 6. Menu of breakfast by general characteristics 34

Table 7. Frequency of havingsnacks by general characteristics 36

Table 8. Item of eating snacks by general characteristics(double answer) 39

Table 9. Frequency of skipping meal by general characteristics 41

Table 10. Favorite food by general characteristic 43

Table 11.The main contents for meal by general characteristics 45

Table 12. Unbalanced diet by general characteristics 47

Table 13. Frequency of platewaste by general characteristics 49

Table 14. The reasons for platewaste by general characteristics 51

Table 15. The reaction of the student w hen undesired food was given by the teacher 53

Table 16. The preference of namul by general characteristics 55

Table 17.The reasons for disliking namul by general characteristics 57

Table 18. The preference of foods(Japchae, Bibimbap) made by namul 59

Table 19. The reason eating namulunder foods(Japchae, Bibimbap) made by namool 61

Table 20. The place where students mostly eat namul by general characteristics 63

Table 21. The status of taking tasteless namul again by general characteristics 65

Figure 1. The recognition of namul(%) 67

Figure 2. The preference for namul(score) 69

Figure 3. The preference of students for namul and the guess of nutritionist 71

Figure 4. The reasons for students dislike namul and theguess of nutritionist 73

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