표제지
머리말
목차
제1장 크롬 개요 4
1 1. 크롬이란? 6
1.2. 물리·화학적 특성 8
1.3. 크롬의 생성원 10
1.4. 크롬의 분포 및 오염원 15
1.5. 노출경로 17
1.6. 독성메카니즘과 ADME 18
1.7. 독성 25
제2장 크롬(Cr)의 위해평가 30
2.1. 모니터링 결과 32
제3장 크롬(Cr)의 분석방법 42
3.1. 식품공전의 분석방법 44
제4장 규제 및 관리현황 50
4.1. 국내·외 규제동향 52
4.2. 관리계획 54
4.3. 크롬의 질의응답 56
제5장 참고문헌 60
2차 총서 자문위원 명단 (19권~33권)
위해물질총서 전체목록
알림
판권기
표1. 크롬의 물리화학적 특성 8
표2. 6가크롬의 물리화학적 특성 9
표3. 주요크롬화합물 13
표4. Subchronic oral toxicity of hexavalent chromium in rats 26
표5. Contents of heavy metals in canned foods 32
표6. Contents of heavy metals in soft drinks 33
표7. Contents of heavy metals in soils and irrigation waters 34
표8. Contents of Cr in agricultural products 34
표9. Concentration of trace elements in Loach 36
표10. Concentration of trace metals in the seaweeds collected from the different areas in the Korean coast 37
표11. Concentration of trace metals in edible seaweeds collected from coastal area of Korea 38
표12. Total Amount of Heavy Metals in Restaurant Meals in Seoul Area 39
표13. Estimaion of Dietary Intake of Heavy Metals from Restaurant Meals in Seoul Area 40
표14. 주요 국가별 크롬의 규제 실태 54
그림1. schematic representation of the role of free-radical reactions in Cr(VI)-induced carcinogenesis 18