목차
표제지=0,1,2
머리말=1,3,2
이용자를 위하여=3,5,2
목차=5,7,4
조사개요=9,11,1
1. 조사목적=9,11,1
2. 법적근거=9,11,1
3. 조사기준일 및 조사대상기간=9,11,1
4. 조사대상=9,11,3
5. 조사단위=11,13,1
6. 조사방법=11,13,1
7. 조사사항=11,13,1
8. 용어해설=11,13,1
가. 사업체=11,13,1
나. 개설연도=12,14,1
다. 조직형태=12,14,1
라. 매장(사업장)면적=12,14,1
마. 종사자수 및 월급여액=12,14,2
바. 산업분류=13,15,1
사. 영업기간=13,15,1
아. 판매액=13,15,2
자. 영업경비=14,16,1
차. 구입액=14,16,1
카. 재고액=14,16,1
타. 객석 및 객실수=15,17,7
표본설계개요=22,24,1
1. 표본설계=22,24,2
2. 추정방법=24,26,11
I. 표본조사부문(도매업, 소매업, 음식ㆍ숙박업)=35,37,2
1. 시ㆍ도 및 연도별 사업체수, 종사자수 및 판매액=37,39,9
2. 시ㆍ도별 총괄=46,48,6
3. 시ㆍ도 및 종사자 규모별 총괄=52,54,18
4. 시ㆍ도 및 판매액 규모별 총괄=70,72,56
5. 시ㆍ도 및 매장면적 규모별 총괄=126,128,22
6. 시ㆍ도별 사업체수, 종사상 지위별 종사자수=148,150,8
7. 시ㆍ도 및 개설연도별 사업체수=156,158,6
8. 시ㆍ도 및 연중 영업기간별 사업체수=162,164,3
II. 전수조사부문(백화점, 수퍼마켓, 호텔업)=165,167,3
1. 시ㆍ도별 총괄(백화점, 수퍼마켓)=168,170,4
2. 시ㆍ도별 판매액, 재고액 및 영업경비(백화점, 수퍼마켓)=172,174,2
3. 지역 및 종사자 규모별 총괄(백화점)=174,176,2
4. 지역 및 판매액 규모별 총괄(백화점)=176,178,2
5. 지역 및 직영면적 규모별 총괄(백화점)=178,180,2
6. 시ㆍ도 및 종사자 규모별 총괄(수퍼마켓)=180,182,8
7. 시ㆍ도 및 판매액 규모별 총괄(수퍼마켓)=188,190,8
8. 시ㆍ도 및 매장면적 규모별 총괄(수퍼마켓)=196,198,8
9. 시ㆍ도별 총괄(호텔업)=204,206,2
10. 시ㆍ도 및 수입액 규모별 총괄(호텔업)=206,208,8
11. 시ㆍ도 및 객실수 규모별 총괄(호텔업)=214,216,10
12. 시ㆍ도, 종사자규모 및 종사상지위별 사업체수 및 종사자수(호텔업)=224,226,13
부록=236,239,2
1. 1989년 도ㆍ소매 및 음식숙박업 통계조사표=239,241,4
2. 산업분류해설=243,245,5
판권지=248,250,1
영문목차
title page=0,1,3
PREFACE=2,4,2
Explanatory Notes=4,6,3
Contents=7,9,9
INTRODUCTION=16,18,1
1. Purpose=16,18,1
2. Legal Basis=16,18,1
3. Survey Date and Reference Period=16,18,1
4. Coverage=16,18,2
5. Enumeration Unit=17,19,1
6. Survey Method=17,19,1
7. Items Covered=18,20,1
8. Explanation of Terms=18,20,1
a. Establishment=18,20,1
b. Year of foundation=18,20,1
c. Kinds of legal organization=18,20,2
d. Floor space of establishments=19,21,1
e. Number of workers and monthly payments=19,21,1
f. Industrial classification=19,21,1
g. Business period=19,21,1
h. Annual sales=20,22,1
i. Annual expenses=20,22,1
j. Annual purchases=20,22,1
k. Inventories=21,23,1
l. Number of seats or rooms=21,23,8
Outline of Sample Design=29,31,1
1. Population=29,31,1
2. Sample Design=29,31,2
3. Estimation method=30,32,5
I. SAMPLE SURVEY SECTOR=35,37,2
1. Number of Establishments, Number of Workers and Annual Sales by Year and Region=37,39,9
2. Summary Figures by Region=46,48,6
3. Summary Figures by Size of Workers and Region=52,54,18
4. Summary Figures by Amount of Annual Sales and Region=70,72,56
5. Summary Figures by Size of Floor Space of Establishment and Region=126,128,22
6. Number of Establishments and Number of Workers by Status and Region=148,150,8
7. Number of Establishments by Year of Foundation and Region=156,158,6
8. Number of Establishments by Actual Working Months and Region=162,164,3
II. COMPLETE ENUMERATION SECTOR=165,167,3
1. Summary Figures by Region(Department Store and Supermarket)=168,170,4
2. Annual Sales, Inventories and Expenses by Region(Department Store and Supermarket)=172,174,2
3. Summary Figures by Size of Workers and Region(Department Store)=174,176,2
4. Summary Figures by Amount of Annual Sales and Region(Department Store)=176,178,2
5. Summary Figures by Size of Floor Space of Establishment and Region (Department Store)=178,180,2
6. Summary Figures by Size of Workers and Region(Supermarket)=180,182,8
7. Summary Figures by Amount of Annual Sales and Region (Supermarket)=188,190,8
8. Summary Figures by Size of Floor Space of Establishment and Region (Supermarket)=196,198,8
9. Summary Figures by Region(Hotel)=204,206,2
10. Summary Figures by Size of Annual Receipts and Region(Hotel)=206,208,8
11. Summary Figures by Size of Rooms and Region(Hotel)=214,216,10
12. Number of Establishments and Number of Workers by Size and Status of Workers and Region(Hotel)=224,226,13
APPENDIX=237,239,4
1. 1989 Questionnaire for the Survey of Wholesale & Retail Trade and Restaurants & Hotels=241,243,2
2. Korean Standard Industrial Classification=243,245,6