본 연구에서는 초등학교 식생활 관련 방과 후 학교 프로그램 개발 시 필요한 바람직한 방안을 도출하기 위해서 방과 후 학교의 성격 및 현황, 식생활 관련 방과 후 학교 프로그램의 개설 현황 및 문제점을 분석하였으며, 이를 바탕으로 식생활 관련 방과 후 학교 프로그램 내용 구성안을 제시하였다. 연구 결과는 다음과 같다.
첫째, 초등학교에서의 방과 후 학교는 정규 수업 이외의 시간을 활용하여 특기·적성 교육 중심으로 이루어져야 하며, 최근 몇 년 동안 초등학생의 방과 후 학교 참여 비율 및 프로그램의 수는 지속적으로 증가하였으나, 특기·적성 프로그램의 수는 계속 감소하는 추세이다.
둘째, 식생활 관련 방과 후 학교 프로그램은 주로 심미적 감수성 및 기능, 창의성 계발, 인성계발 영역에 속해 있었고, 교육대상, 수강인원, 장소, 프로그램 차시 및 차시별 시간 면에서는 프로그램별로 상당한 차이를 보이고 있었으며, 식생활 관련 방과 후 학교 프로그램의 교육 목표와 차시별 주제를 통해서는 프로그램의 특징을 파악하기가 어려운 것으로 나타났다.
셋째, 초등학교 특기·적성 프로그램의 6개 영역을 중심으로 하여 식생활 관련 방과 후 학교 프로그램의 내용 구성안을 작성하였으며, 각 영역에서 중점을 두어야 할 목표 및 내용 요소를 제시하였다. 향후 초등학교 방과 후 학교의 기본 취지에 맞는 다양하고 체계적인 식생활 관련 방과 후 학교 프로그램을 개발하여 학생들이 흥미와 적성에 맞는 것을 선택할 수 있도록 해야 할 것이다.In this study, the nature and current status of after-school programs, as well as the actual operations and problems of after-school food and nutrition education programs, were investigated and analyzed in order to gain an insight into the overall operations of food and nutrition education programs provided in after-school classes. Based upon findings from this study, a plan to compose contents for after-school food and nutrition education programs was suggested. The results of this study are summarized as follows.
First, after-school classes at elementary school should be focused on specialty & aptitude education while making use of extra hours other than regular classes. For the past few years, both the rates of participation of elementary school students in after-school classes and the number of after-school programs have increased constantly, but the number of specialty & aptitude development programs has decreased gradually.
Second, after-school food and nutrition education programs are included primarily in the domains of aesthetic sensitivity and functionality as well as creativity development and personality development. There are considerable differences among respective programs in terms of target students, the number of participants, location, program lessons, and the duration of lessons. It was also found that it was difficult to characterize after-school food and nutrition education programs on the basis of their objectives and lesson topics.
Finally, the proposed composition of contents for after-school food and nutrition education programs was prepared focusing on the six domains of specialty & aptitude development program for elementary school students, and the key points and examples for each domain were presented. In the future, more diverse and well-organized after-school food and nutrition education programs for elementary school students which will fulfill the fundamental intentions should be developed so that students can select suitable ones for their specialties and aptitudes.