본 연구는 전통식생활 교육 프로그램을 개발하기 위한 기초 연구로서, 초등학교 아동의 쌀에 대한 이해 및 올바른 식습관 형성에 기여하고자 쌀 교육을 위한 교육내용을 추출하고 체계화하여 구체적인 쌀 교육 목표 및 내용 체계를 학년에 따라 개발하고자 한 것이다. 이를 위해 쌀 교육의 의의와 쌀 교육 실태와 관련된 문헌을 고찰하고, 그 결과를 바탕으로 초등학생용 쌀 교육의 목표 및 내용 체계를 개발하였다.
쌀 교육의 내용체제는 대영역, 중영역, 소영역으로 분류하여 대영역은 ‘쌀의 역사와 문화’, ‘쌀의 영양과 건강’, ‘쌀의 식품적 특성과 조리’, ‘쌀과 생활환경’의 네 영역이었고, 대영역은 각 2개의 중영역으로, 중영역은 각각 2개의 소영역으로 분류하였으며, 소영역별로 학습목표와 학습내용을 개발하였다.
본 연구 결과는 쌀 교육을 위한 식생활교육프로그램 개발 시 기초자료로 활용할 수 있을 것이며, 아동들로 하여금 쌀에 대한 바른 이해와 관심을 갖게 하여 바람직한 식습관 형성에도 도움을 줄 수 있을 것이다.As a fundamental study intended to develop traditional Korean food culture (dietary life) education programs, this study aims to contribute to the understanding of rice and the development of good dietary habits among elementary school students in the manner of extracting and systemizing educational contents for rice education and developing concrete educational objectives and contents systems according to the grades of students. With this aim, a literature review was performed regarding the significance and current status of rice education, and based upon the results, the rice education objectives and contents system for elementary school students was developed.
The content of rice education was divided into the following four categories: 'the history and culture of rice', 'the nutrition of rice and health', 'the food characteristics and cooking of rice', and 'rice and living environment'. Each of these categories was subdivided into two subcategories, and each subcategory was subdivided into two branches. By branches, learning objectives and contents were developed.
The results of this study are expected to be used as basic data in developing a traditional Korean food culture education program for rice education, as well as to help children to have desirable dietary habits on the basis of their correct understanding of and interests in rice.