표제지
목차
Ⅰ. 서론 8
1. 연구의 배경 및 목적 8
Ⅱ. 이론적 배경 11
1. 이소플라본 11
1) 이소플라본의 정의 11
2) 이소플라본의 종류 12
3) 이소플라본의 구조와 대사 15
4) 이소플라본의 효과 16
2. 이소플라본과 체중조절 17
3. 이소플라본과 염증조절 18
1) C-반응성 단백질, C-reactive Protein (CRP) 19
2) 종양괴사인자 알파, Tumor Necrosis Factor-α (TNF-α) 20
3) 인터루킨 6, Interleukin 6 (IL-6) 20
4. 이소플라본과 렙틴 22
Ⅲ. 연구 방법 23
1. 연구 설계 23
2. 분석 틀과 분석 방법 23
1) 연구 대상 논문 수집 방법 23
2) 연구 대상 분석 방법 25
3) 분석 프로그램 25
Ⅳ. 연구 결과 26
1. 분석연구의 특성 26
2. 이소플라본이 체중에 미치는 영향 30
3. 이소플라본이 염증 지표에 미치는 영향 37
4. 이소플라본이 렙틴과 아디포넥틴에 미치는 영향 41
5. 출판편향 44
Ⅴ. 고찰 51
Ⅵ. 결론 54
Ⅶ. 참고문헌 55
Abstract 73
Table 1. Isoflavone content in soybean foods 14
Table 2. Classification by physical measure 25
Table 3. characteristics of study design 27
Figure 1. Structures of the soy isoflavones genistein, daidzein and glycitein in comparison to 17β-estradiol. 13
Figure 2. Chemical structure of glycosidic (a) and aglycone (b) isoflavones. 16
Figure 3. Flow of study analysis through different phases of the meta-analysis. 24
Figure 4. Forest plot of (A) BMI, (B) Body weight, (C) Waist circumference, (D) Lean mass, (E) Fat mass 36
Figure 5. Forest plot of (A) IL-6, (B) CRP, (C) TNF-α 40
Figure 6. Forest plot of (A) Leptin, (B) Adiponectin 43
Figure 8. Funnel plot of (A) BMI, (B) Body weight, (C) Waist circumference, (D) Lean mass, (E) Fat mass, (F) IL-6, (G) CRP, (H) TNF-α, (I) Leptin, (J) Adiponectin 50