표제지
목차
Ⅰ. 서론 10
Ⅱ. 연구배경 12
1. 화분 12
2. 도토리 화분 12
3. 도토리 화분의 연구개발 현황 13
Ⅲ. 재료 및 방법 14
1. 도토리 화분의 특성 및 영양학적 분석 14
1-1. 도토리 화분의 형태적 특성 및 이화학적 특성 14
1-2. 도토리 화분의 영양성 평가 15
1-3. 도토리 화분의 분해도 평가 15
2. 도토리 화분 추출물 및 분획물 조제 15
2-1. 도토리 화분 추출물 조제 15
2-2. 도토리 화분 에탄올 추출물의 순차적 유기용매 분획물 조제 16
3. 도토리 화분 추출물 및 분획물의 성분분석 16
3-1. Total polyphenol 함량 측정 16
3-2. Total flavonoid 함량 측정 16
3-3. Total sugar 함량 측정 17
3-4. Reducing sugar 함량 측정 17
4. 도토리 화분 추출물 및 분획물의 생리활성 평가 17
4-1. 항산화 활성 측정 17
4-2. 항당뇨 활성 측정 19
4-3. 도토리 화분 추출물 및 분획물의 항균 활성 20
4-4. 도토리 화분 추출물 및 분획물의 항혈전 활성 21
4-5. 도토리 화분 추출물 및 분획물의 용혈 활성 측정 23
5. 도토리 화분 분획물의 활성 성분 확인 및 생리활성 평가 24
5-1. UPLC/MS/MS 분석 24
5-2. Rutin, Isoquercitrin, Astragalin의 유용생리활성 평가 25
Ⅳ. 결과 및 고찰 26
1. 도토리 화분의 특성 및 영양학적 분석 26
1-1. 도토리 화분의 형태적 특성 및 이화학적 특성 26
1-2. 도토리 화분의 영양성 평가 27
1-3. 도토리 화분의 분해도 평가 28
2. 도토리 화분 추출물 및 분획물 조제 28
2-1. 도토리 화분 추출물 조제 28
2-2. 도토리 화분 에탄올 추출물의 분획물 조제 29
3. 도토리 화분의 추출물 및 분획물의 성분분석 29
3-1. 도토리 화분의 추출물의 성분분석 29
3-2. 도토리 화분 분획물의 성분분석 30
4. 도토리 화분 추출물 및 분획물의 생리활성 평가 31
4-1. 도토리 화분 추출물 및 분획물의 항산화 활성 31
4-2. 도토리 화분 추출물 및 분획물의 항당뇨 활성 35
4-3. 도토리 화분 추출물 및 분획물의 항균 활성 37
4-4. 도토리 화분 추출물 및 분획물의 항혈전 활성 39
4-5. 도토리 화분 추출물 및 분획물의 용혈 활성 45
5. 도토리 화분 분획물의 활성 성분확인 및 생리활성 평가 47
5-1. UPLC/MS/MS 분석 47
5-2. Rutin, Isoquercitrin, Astragalin의 유용생리활성 평가 48
Ⅴ. 요약 51
Ⅵ. 참고문헌 55
Abstract 60
Table 1. Conditions of UPLC/MS/MS analysis for acorn pollen extract 25
Table 2. pH, brix, acidity and color differences of the acorn pollen 27
Table 3. Proximate composition and calories of acorn pollen 27
Table 4. Yields of the ethanol extract of Acorn pollen and its organic solvent fractions 29
Table 5. Components analysis of the hot water and ethanol extracts of acorn pollen 30
Table 6. Components analysis of the ethanol extracts of acorn pollen and its solvent fractions 31
Table 7. Anti-oxidation activities of the hot water and ethanol extracts of acorn pollen 32
Table 8. Radical scavenging activities (RC₅₀s) of the hot water and ethanol extracts of acorn pollen 32
Table 9. Radical scavenging activities of the acorn pollen and its solvent fractions against DPPH anion, ABTS cation, nitrite and reducing power 33
Table 10. RC₅₀s of the acorn pollen and its solvent fractions against DPPH anion, ABTS cation and nitrite 35
Table 11. In-vitro anti-diabetes activities of the hot water and ethanol extracts of acorn pollen 36
Table 12. In-vitro anti-diabetes activities of the ethanol extract acorn pollen and its solvent fractions 36
Table 13. Antimicrobial activities of the hot water and ethanol extracts of acorn pollen against pathogenic and food-spoilage bacteria and fungi 37
Table 14. Antimicrobial activities of the ethanol extract acorn pollen and its solvent fractions against pathogenic and food-spoilage bacteria and fungi 38
Table 15. Anti-coagulation activities of the hot water and ethanol extracts of acorn pollen 40
Table 16. Anti-coagulation activities of the ethanol extract acorn pollen and its solvent fractions 41
Table 17. Platelet aggregation inhibitory activities of the hot water and ethanol extracts of acorn pollen 42
Table 18. Platelet aggregation inhibitory activities of the ethanol extract acorn pollen and its solvent fractions 44
Table 19. Hemolytic activities of the of the hot water and ethanol extracts of acorn pollen 46
Table 20. Hemolytic activities of the ethanol extract Acorn pollen and its solvent fractions 46
Table 21. Flavonoids and phenolic acids identified in the ethylacetate fraction of arcorn pollen 48
Table 22. Anti-oxidation activities of the rutim, isoquercitrin and astragalin 49
Table 23. Anti-diabetes activities of the rutim, isoquercitrin and astragalin 50
Fig. 1. Photography of acorn pollen and macerated acorn pollen used in this study 14
Fig. 2. Photography of (A) Light microscopy, (B) SEM of Acorn pollen 26
Fig. 3. Photography of (A) acorn pollen, (B) grinded acorn pollen, (C) water-treated acorn (x800) and (D) ethanol treated acorn pollen (x800) 28
Fig. 4. Radical scavenging activities and reducing power of the acorn pollen and its solvent fractions 34
Fig. 5. Impedance changes during platelet aggregation by addition of the hot water and ethanol extracts of acorn pollen 43
Fig. 6. Impedance changes during platelet aggregation by addition of the ethanol extract acorn pollen and its solvent fractions 45